Отборът на Барселона се наложи с 3:1 над Ейбар в мача от 9-я кръг на Ла Лига. Хеттрик за каталунците направи Луис Суарес, който на днешния ден отбеляза година от първия си двубой за тима от "Камп Ноу". Първоначално съставът на Луис Енрике изоставаше в резултата, но впоследствие домакините стигнаха до пълен обрат. Попадението за гостите вкара Борха Бастон.

Преди началото на мача играчите на Барселона изразиха подкрепата си към легендата на тима Йохан Кройф, който бе диагностициран с рак на белите дробове.

Двубоят започна изненадващо, след като още в 10-ата минута Борха Бастон откри в полза на гостите. След чудесна атака на Ейбар, топката бе отбита, а Бастон я намери и с безпощаден удар направи 1:0.

Радостта на Ейбар обаче не трая дълго. В 21-ата минута Сандро Рамирес отигра добре един диагонален пас на дясно към него, подаде на ляво към Луис Суарес, а той засече за 1:1.

При този резултат двата състава се оттеглиха на почивка, а след подновяването на играта, в 48-ата минута Луис Суарес нанесе и втори удар. Той получи в наказателното поле от Неймар и се разписа за пълния обрат – 2:1. Преди това попадение Бастон бе излязъл на хубава позиция срещу Клаудио Браво, но стражът на каталунците отрази.

В 65-ата минута Неймар изпълни добре фаул, но не съумя да се разпише. А малко след това Иван Ракитич стреля прецизно от около 22 метра, но ударът му мина в страни от десния стълб.

В 83-ата минута Барселона остана с човек по-малко на терена. Хавиер Масчерано бе изгонен с директен червен картон заради оспорване на съдийско решение.

Макар и с човек по-малко каталунците стигнаха до трети гол, който падна в 85-ата минута. Луис Суарес получи прецизен пас от Неймар и вкара за трети път за 3:1.

Малко преди края пък Неймар пропусна да отбележи.

Така с прибавените три точки, Барса събра актив от 21, колкото има и лидерът Реал Мадрид. Каталунците обаче имат по-лоши показатели, заради което са на второто място в таблицата. Ейбар е 7-и с 13 пункта.