Отборът на Барселона остава непобеден в Ла Лига, след като се наложи с 2:0 над Атлетик Билбао в мач от 10-ия кръг на испанското първенство. Лионел Меси откри резултата в 36-ата минута, а Паулиньо удвои в добавените минути на срещата. Успехът се дължи отчасти и на вратаря Марк-Андре тер Стеген, чийто добри изяви отново опазиха вратата му чиста. Това е трета поредна суха мрежа за стража на каталунците в шампионата и девета от началото на сезона във всички първенства.

Оборотите бяха вдигнати още от самото начало на срещата. В 6-ата минута мегазвездата на Барселона Лионел Меси стреля от границата на наказателното поле. Кепа Арисабалага спря топката с брилянтно спасяване преди тя да се озове в средата на вратата.

В 13-ата минута футболистите на Атлетико изразиха претенции за дузпа, след като шутирана топка в наказателното поле срещна плътно прибраната ръка на Самюел Умтити. Главният рефер Хуан Мартинес правилно не отсъди 11-метров удар.

В 17-ата минута Аритс Адурис отклони с глава прецизно центриране в наказателното поле на каталунците, но Марк-Андре тер Стеген внимаваше и улови.

Секунди по-късно отново Адурис проби в наказателното поле и дръпна спусъка отблизо, но отново стабилна изява на Тер Стеген осуети опита му, насочен към долния десен ъгъл.

В 21-ата минута Лионел Меси изненадващо не успя да открие резултата, след като пропиля повече от невероятно положение. След страхотно двойно подаване с Луис Суарес, аржентинецът се озова на много добра стрелкова позиция, преодоля вратаря и му оставаше единствено да наниже топката в мрежата на съперника. Вместо това обаче, ударът на Меси единствено разтресе лявата греда.

В 24-ата Ракитич опита шут от дистанция, но право в ръцете на Кепа Арисабалага.

Упоритите опити на „блаугранас” все пак дадоха резултат, след като в 36-ата минута Жорди Алба проби по десния фланг и с убийствен пас намери връхлитащия в наказателното поле Меси. Аржентинецът от своя страна хладнокръвно прати топката право във вратата на Арисабалага.

В 40-ата минута отново Меси се шмугна между защитата на Билбао и пусна към Паулиньо, чийто шут обаче срещна напречната греда.

Играчите на Билбао се активизираха и достигнаха до няколко обещаващи възможности, които обаче не успяха да реализират. В 53-ата минута Раул Гарсия засече с глава центрирана топка от корнер, но ударът му се озова право в напречната греда.

В 65-ата минута Иняки Уилямс пропусна обещаваща възможност, опитвайки по трева от границата на пеналтерията. Тер Стеген спря топката с чудесно спасяване преди тя да се озове във вратата му.

В 78-ата отново Адурис проби отдясно и нахлу в наказателното поле. Футболистът отправи удар към вратата на каталунците, но топката попадна право в ръцете на германския страж на Барса.

Пропуските струваха скъпо на домакините, тъй като Паулиньо удвои в добавените минути на срещата. Каталунците организираха добра атака, при която Лео Меси отново избяга на защитата на Билбао, нахлу в наказателното поле и пусна към Суарес. Уругваецът стреля от  движение, но Арисабалага парира опита му. Отбитата топка обаче попадна право в краката на Паулиньо, който без да се замисли я изстреля право в средата на вратата, правейки резултата 2:0.

Спечелените три точки гарантираха на каталунците комфортна преднина от 4 точки преди втория Валенсия, който е с актив от 24. Билбао остава на 11-ата позиция с 11.