Реал Сосиедад почти си гарантира място в топ 4 и Шампианска лига съответно, след като победи Алмерия с минималното 1:0 в двубой от 36-ия кръг на испанската Ла Лига.

Японецът Такефуса Кубо донесе успеха на баските, които имаха предимството да играят и с човек повече на терена от 36-ата минута, когато Луис Суарес бе изгонен с директен червен картон.

Мачът не започна добре за домакините, които трябваше да правят ранна принудителна смяна. Брайс Мендес получи контузия и трябваше да напусне терена след само 20 минути игра.

В 36-ата минута Суарес извърши грубо нарушение срещу централния бранител Робин Льо Норман. Първоначално съдията му даде жълт картон, но след намесата на ВАР промени решението си и картонът стана червен. Колумбиецът бе изключително разярен от изгонването си и при напускането на терена бутна монитора на видео рефера.

В добавеното време на първото полувреме Сосиедад се възползва от численото си предимство и откри - Кубо си освободи пространство в наказателното поле и със силен шут заби топката в мрежата за 1:0.

До края домакините можеха да постигнат и по-изразителен резултат, но Кубо пропусна шанс за гол в 63-тата минута.

След този успех Реал Сосиедад събра актив от 68 точки от 36 мача и държи здраво четвъртата позиция, като има 8 точки повече от петия Виляреал, който е с 35 срещи. Алмерия пък остава на 15-ата позиция с 39 спечелени точки.