След двете загуби от Валенсия и Атлетико М, съответно за първенство и за Купата на краля, Реал Мадрид се върна на победния път в шампионата с класическа победа 3:0 срещу гостуващия Еспаньол. В двубоя от 18-ия кръг в голяма част от второто полувреме „Белия балет“ дори игра с човек по-малко заради изгонването на Коентрао, но това не попречи особено на европейските и световни шампиони.

Първата опасност пред вратата на Еспаньол бе в 10-ата минута, когато Бензема разтресе гредата на вратата на Еспаньол.

Само две минути по-късно падна първият гол в мача след чудесна комбинация между Бейл, Роналдо и Хамес. Левачката на колумбиеца беше безпощадна – 1:0 за Реал.

В 28-ата минута Гарет Бейл получи възможността да обстрелва от фаул от удобна за себе си позиция вратата на каталунския тим и не сгреши. Изпълнението се оказа страховито, топката се удари в гредата и влетя за втори път в мрежата на Еспаньол – 2:0.

Когато бе изминал точно половин час от първия съдийски сигнал, Еспаньол получи шанса да намали резултата, но Касияс на два пъти отрази ударите.

На полувремето капитанът Касияс показа на „Сантяго Бернабеу“ Купата, която тимът спечели, за да стане световен клубен шампион.

Каталунците започнаха добре втората част и установиха надмощие срещу именитите си домакини. В 53-ата минута ситуацията се комплицира донякъде за „Белия бале“, след като Коентрао получи червен картон и бе изгонен. За протести Кристиано Роналдо пък получи жълт картон.

Независимо от численото неравенство, десетимата мадридисти на терена върнаха играта пред вратата на Еспаньол, но Варан и Бейл не успяха да реализират.

Третият гол във вратата на гостите обаче стана факт в 76-ата минута, когато Начо Фернандес реализира първия си гол в Примера дивисион, възползвайки се от пас на Арбелоа за 3:0.

Така Реал Мадрид с 42 пункта взе отново 4 точки аванс пред основните си преследвачи Барселона и Атлетико Мадрид, които се срещат утре помежду си и тогава отново ще имат по един мач повече от Реал. Еспаньол е десети с 20 точки в актива.