Реал Мадрид разби Валенсия с 3:1 в първия полуфинал и се класира на финала за Суперкупата на Испания. Резултатът бе открит в 16-ата минута от Тони Кроос, който реализира великолепно директно от корнер. Шест минути преди почивката Иско удвои преднината за "кралския" клуб. След почивката нещата не се промениха и "белия балет" продължи да диктува нещата на терена. В 65-ата минута Лука Модрич реши всичко реализирайки елегантно с външен фалц. Все пак "прилепите" стигнаха до почетно попадение в добавеното време чрез дузпа отсъдена след разглеждане на ВАР. Капитанът Дани Парехо застана зад топката и с удар под гредата оформи крайният резултат.

По този начин в неделя на стадиона в Джеда може да наблюдаваме "Ел Класико", ако утре Барселона победи Атлетико Мадрид в другия полуфинал.

За първи път Суперкупата на Испания ще се проведе в Саудитска Арабия. Нов също е и форматът на турнира. От тази година участие ще взимат тимовете, които са били финалисти за Купата на Краля (б.а. Валенсия победи Барселона с 2:1) и двата отбора заели челните места в крайното класиране в Ла Лига (б.а. Барселона и Атлетико Мадрид, а Реал Мадрид се класира като най-предно класиран тим). За първи път в испанския футбол ще се изполва и система за технология на голлинията. Срещата ще се проведе на стадион "Крал Абдула" в Джеда, а съдия ще бъде Роберто дел Паломар.

Реал Мадрид ще бъде на турнира без Карим Бензема и Гарет Бейл. В тяхно отсъствие за върха на атаката Зинедин Зидан избра получавалият по-малко шанс до момента през сезона Лука Йович.

От своя страна Валенсия няма да може да разчита на услугите на звездата си Родриго.

Реал Мадрид спечели контрола на топката в първите минути, като се опитваше с дълги разигравания да пробие сгъстеният състав на Валенсия. В 3-ата минута Каземиро стреля от дистанция, но над вратата.

Две по-късно "белият балет" можеше да открие резултата. Менди центрира в наказателното поле отляво, Варан надскочи Гарай и стреля с глава, но Доменек с добър рефлекс предотврати сигурен гол във вратата си.

Възпитаниците на Зинедин Зидан опитваха разнообразни атаки. По-активен в първите минути бе левият фланг, където атакуваха Ферлан Менди и Тони Кроос. От своя страна "прилепите" разчитаха на контраатаки.

В 16-ата минута Реал откри резултата. Тони Кроос реши да шутира директно от корнер, при което излезлият по - напред Хайме Доменек опита да боксира, но не успя и топката влетя в мрежата му.

Попадението на мадридчани посъбуди Валенсия и "прилепите" погледнаха по-смело към вратата на Куртоа. В тези минути отбраната на "кралския клуб' се справи с набезите на Феран Торес и Кевин Гамейро. В 26-ата минута играчите на Алберт Селадес поискаха дузпа за изблъскване на Каземиро срещу Солер, но главния съдия Паломар категорично не посочи бялата точка.

В 29-ата минута Кевин Гамейро нахлу в наказателното поле и стреля от отлична позиция, но високо над вратата.

Постепенно играта се изравни и липсваха чисти голови положения.

В 39-ата минута "белият балет" удвои преднината си. Карвахал проби отдясно и подаде към Валверде зад гърба на защитата. Испанецът овладя и веднага намери Модрич около точката на дузпата. Хърватинът не се забави и шутира, но ударът му бе блокиран от Езикел Гарай. Отбитата топката попадна в Иско, който я овладя на гърди и с плътен удар реализира.

Две по-късно "кралският" клуб можеше да направи резултата класически. Кроос този път центрира от корнер, голмайсторът Иско стреля с глава и топката попадна в десния страничен стълб на Доменек, а при добавката Йович не успя да реализира отблизо.

Последният съдийски сигнал за първото полувреме дойде в мечтан момент за Валенсия, за да може натискът на Реал да бъде спрян.

На почивката Зинедин Зидан и Алберт Селадес не направиха промени и 22-та продължиха с битката. В първите минути двата отбора предложиха равностойна игра. Но това е добре за Реал Мадрид предвид комфортният им аванс от първото полувреме.

В 57-ата минута треньорът на "прилепите" даде ясен сигнал, че хвърля всичко в атака, включвайки в игра нападателя Максимилиано Гомес за сметка на дефанзивния халф Жофри Кондогбиа.

Две по-късно след самостоятелна акция Иско стреля от дистанция над вратата. Веднага след това Модрич получи в наказателното поле и подаде към Федерико Валверде, който веднага стреля и топката премина на сантиметри от левия страничен стълб на Доменек.

Статистиката след един час игра бе ужасяваща за Валенсия - 0:6 точни удари.

В 65-ата минута резултатът стана класически. Иско пресече в центъра и подаде към Лука Йович. Сърбинът не се поколеба и пусна пас към Лука Модрич в наказателното поле. Хърватинът финтира Габриел Паулища и елегантно с външен фаулц реализира в десния ъгъл на Доменек.

Въпреки преднината си "кралският" клуб продължи да притиска Валенсия дълбоко в половината му.

В 75 -ата минута Тибо Куртоа за първи път му се наложи да се намесва избивайки плътен удар на Макси Гомес. Пет по-късно белгийският страж улови без проблеми удар от дистанция на резервата Черишев.

В заключителните минути на двубоя Хамес стреля покрай десния страничен стълб на Доменек. В добавеното време главният съдия Паломеро разгледа ситуация с ВАР за игра с ръка на Рафаел Варан в наказателното поле на Реал и посочи бялата точка. Зад топката застана капитана Дани Парехо и с плътен удар под гредата оформи крайният резултат.

Това бе и последното по-интересно положение в мача. По този начин Реал Мадрид ще чака на финала победителя от Барселона и Атлетико Мадрид, които играят утре.

 

 

СЪСТАВИТЕ:

Валенсия (4 - 4 - 2): Доменек, Вас, Гарай, Паулища, Гая, Коклен (83 - Собрино), Кондогбия (57 - Гомес), Парехо, Солер, Гамейро (70 - Черишев), Ф. Торес

Реал Мадрид (4 - 3 - 2 - 1) Куртоа, Карвахал, Варан, Рамос, Менди (71 - Марсело), Каземиро, Ф. Валверде, Кроос, Иско, Модрич (77 - Хамес Родригес), Йович (82 - Мариано)