Има легендарни футболисти, които всеки разпознава. Разпознава името им, тяхната игра, разпознава головете им.

Всички те са тръгнали отнякъде и едва ли някой помни онзи първи техен мач и първи гол, от момента, в който само техните мениджъри са имали вяра в тях.

Е, всички познавате легендата на Франция и Реал Мадрид Зинедин Зидан. Знаете през какво е преминал в кариерата си. Какво е постигнал. Какъв гол е вкарал на големия враг на Реал - Барселона и кога го е направил или онзи незабравим финал на Световното първенство през 2006 година, след който той прекрати славната си кариера.

Откъде обаче тръгна всичко и как онзи 19-годишен хлапак от Марсилия се превърна в един от най-великите футболисти на всички времена?

Годината е 1991, а датата 10 февруари. Преминал през областни отбори във Франция и стигнал до този на Кан като юноша, Зидан подписва първия си професионален договор именно там, когато е едва на 17 години.

Професионалната му кариера не стартира по собено впечатляващ начин, тъй като в Кан не получава много шанс за игра.

Две години футболистът не успява да отбележи нито един гол в полза на отбора си, докато не идва... 10 февруари 1991 година.

Зинедин Зидан отбелязва първото си и единствено попадение за Кан през кампанията, в първия си сезон като титуляр и му помага да победи Нант.

Топката попада в него, а той без напрежение прехвърля вратаря и носи успеха на Кан с 2:1.

След това, директорът на отбора Ален Педрети обещава на 19-годишния Зидан кола за отбелязания гол.

Година по-късно обаче французинът напуска в посока Бордо, където остава четири години и вкарва 28 гола в 139 мача.

Следващата спирка в кариерата му е Ювентус, с екипа на който има отбелязани 24 попадения в 151 мача. Там става два пъти шампион на Серия А, печели Суперкупата на Италия, а кариерата му се радва на възход.

През 2001 година преминава в редиците на Реал Мадрид където тотално запечатва името си в историята на световния футбол. С белия екип Зидан изиграва 227 мача и вкарва 49 гола, ставайки легенда на клуба.

Междувременно е национал на Франция и играе изкючително важна роля в състава на "петлите". Печели "Златната топка" през 1998 година, след като отвежда страната си до титлата на Световното първенство, на което страната е домакин.

За нея той има изиграни 108 срещи, в които е вкарал 31 гола.