Испанските грандове Барселона и Атлетико Мадрид ще бъдат принудени да намалят разходите за заплати с над 35 милиона евро заради новия таван на възнагражденията, наложен от Ла Лига по-рано днес с цел да ограничат щетите, нанесени от кризата с коронавируса.

Цифрите, които се публикуват два пъти годишно след трансферните прозорци диктуват колко всеки клуб може да отдели за играчи, треньори, персонал и академия.

Те се изчисляват в съответствие с приходите, които са силно засегнати от рестрикциите заради коронавируса и липсата на публика по трибуните в последните 12 месеца, което води до липса на пари от продажба на билети и фенски артикули.

Каталунците са най-засегнати от новите рестрикции и са принудени да редуцират разходите си с допълни 35.7 милиона, което сумарно прави 347 милиона евро.

Водачът в шампионата Атлетико Мадрид ще трябва да ореже 35.4 милиона и така бюджетът ще намалее на 217.3 милиона.

Шампионът Реал Мадрид дава най-големи заплати от всички 20 отбора (473.3 милиона) и са един от четирите клуба, които имат позволението да увеличат разходите си преди новата кампанията. Останалите три са Гранада, Уеска и Селта Виго.

„Въпреки че клубовете генерираха 2 милиарда евро по-малко, те успяха да се адаптират към кризата, намалявайки разходите си. Това показва, че испанският футбол е платежоспособен“, сподели президентът на Ла Лига Хавиер Тебас.

Той прогнозира, че до две години ще се възвърне нивото на посещаемост по стадионите от преди пандемията и разкри, че феновете ще се върнат по трибуните най-рано в края на април.