Реал Мадрид спечели за трети път в историята си Суперкупата на Европа. Това стана в луд, луд мач със Севиля, в който за пореден път драмата беше пълна и момчетата на Зинедин Зидан се радваха след невероятни събития в заключителните моменти на битката. "Белите" надделяха с 3:2, а за успеха им бяха необходими продължения. 

Макар да бяха предимно с резерви заради отсъствието на героите от Европейското първенство и Копа Америка, мадридчани поведоха рано чрез Марко Асенсио. После обаче допуснаха пълен обрат след головете на Фран Васкес и Йевхен Коноплянка от доста спорна дузпа. Но лудостта беше запазена за десерт, както винаги се случва с този отбор. 

Първо кой, ако не Серхио Рамос, да отбележи драматичен гол в 93-та минута, за да доведе битката до продължения. В тях Тимоти Колоджейчак беше изгонен за Севиля, а нов гол на Рамос беше отменен. И когато нещата отиваха към рулетката на дузпите, Дани Карвахал със самостоятелен пробив вкара за 3:2 и донесе купата на тима си. 

Така Реал започва сезона при Зидан с трофей и се нареди до Ливърпул по брой на такива отличия. Андалусийците пък за трети пореден път губят спора за тази титла. Те вече имат загубени цели четири битки за Суперкупата на Европа и станаха единственият друг тим, заедно с Барселона, който има толкова поражения за този трофей. Но каталунците имат цели пет трофея, докато севилци са само с един - от 2006 г. 

Мачът започна равностойно, като си личеше, че двата отбора все още не са в максимално добрата си форма. И въпреки липсата на основните си изпълнители, мадридчани бяха близо до откриването на резултата още в 8-та минута. Тогава Серхио Рамос стреля с глава след един корнер, но в последния момент защитник на Севиля изби. 

Битката беше напълно равностойна и малко от нищото европейските клубни шампиони откриха резултата в 21-та минута. Тогава след един тъч и неособено добро изчистване топката стигна до Марко Асенсио на около 25 метра от вратата. Той изстреля истински снаряд, който попадна точно в сглобката на вратата и не остави никакви шансове на вратаря Серхио Рико да реагира. 

Това попадение беше истински шедьовър и благодарение на него големият фаворит за отличието взе сравнително ранна преднина. Но това мотивира играчите на Севиля да погледнат по-смело напред и полека-лека започнаха да се създават ситуации пред вратаря на Реал Кико Касия. 

Първата по-хубава такава за андалусийците дойде в 29-та минута, когато Даниел Карисо се озова на стрелкова позиция, но ударът му беше отразен от стража. Активността на носителите на Лига Европа даде своя резултат в края на полувремето и беше материализирана в 41-та минута. 

Тогава след една хубава атака Мариано намери Виктор Витоло в наказателното поле и там се намеси новото попълнение на севилци Фран Васкес, който с хубав удар от границата на пеналтерията не остави шанс на Касия и изравни резултата. 

Реал можеше да си върне преднината точно преди почивката, но тогава удар с глава на Иско от около 5-6 метра беше спасен по блестящ начин от Серхио Рико. Трябва обаче да се отбележи и че изстрелът на нападателя беше точно в обсега на стража. Така в крайна сметка повече попадения преди почивката нямаше и двата тима се оттеглиха при резултат 1:1. 

След подновяването на играта битката продължи да бъде равностойна, но в началото на втората част по-чистите ситуации бяха за Реал. В 54-та минута Лукас Васкес проби по фланга и центрира успоредно на голлинията, но нямаше кой негов съотборник да засече топката в мрежата, а опасността това да се случи беше огромна. 

Малко след това Иско имаше възможност пак да даде преднина на тима си, но и той не намери очертанията на вратата. Битката продължи да е равностойна, а постепенно на терена се появиха основни фигури за мадридчани като Карим Бензема и Лука Модрич. 

Но пък при една от редките си чисти ситуации след почивката севилци стигнаха до попадение. То дойде след дузпа, а точен беше украинецът Йевхен Коноплянка, който се разписа и миналата година в битката с Барселона от този турнир. Той беше точен в 71-та минута. 

Иначе дузпата беше доста спорна. Виктор Витоло тръгна да нахлува в наказателното поле и почти беше преодолял Серхио Рамос, когато падна на земята след съприкосновение с бившия играч на Севиля. Това беше достатъчно основание за рефера Милорад Мажич да даде дузпа, а от 11-те метра Коноплянка елегантно финтира Касия и прати топката в другия му ъгъл. 

След това попадение мадридчани се втурнаха напред, но натискът на момчетата на Зинедин Зидан беше по-скоро хаотичен. Чистите ситуации пред Серхио Рико не бяха толкова много, а когато ги имаше Иско, Рамос и Асенсио не бяха на точната позиция и не успяха да затруднят стража по-сериозно. Само в 81-та минута удар на Дани Карвахал можеше да донесе равенството, но Рико спаси. 

Всичко вървеше към победа на Севиля и трофей, но думата си не беше казал капитанът на Реал Серхио Рамос. Бившият играч на Севиля оползотвори буквално последния шанс за мадридчани, след като беше забравен в наказателното поле при едно неособено опасно центриране на Лукас Васкес. Но играчът за важните моменти беше на мястото си и от близка дистанция на празна врата направи 2:2 и прати мача в продължения. 

При тях мадридчани бяха безспорно по-активният отбор и не спираха да тормозят защитата на Севиля. Но нямаха късмет. Удари на Бензема и Лукас Васкес бяха отразени по страхотен начин от Серхио Рико. В 99-та минута Серхио Рамос дори отбеляза гол, който обаче беше отменен заради нарушение. 

Малко преди това пък андалусийците бяха останали и с човек по-малко, след като Тимоти Колоджейчак получи втори жълт картон за настъпване срещу Лукас Васкес и в крайна сметка тимът му доигра мача с човек по-малко. А това предопредели всичко случващо се на терена в допълнителното време. 

Във втората му част и Хамес Родригес, и Лукас Васкес бяха разочаровани от невероятните намеси на вратаря на севилци Серхио Рико. Карим Бензема пък не успяваше да уцели вртатата. Носителите на Лига Европа бяха крайно изморени и се задоволяваха единствено с това да отбиват масирания натиск на противника си. 

Но силите отдавна бяха напуснали севилци и те се бяха прибрали в глуха защита, което беше наказано от Реал. В 119-та минута Дани Карвахал направи самостоятелен пробив, Матиас Краневитер и Адил Рами не успяха да го спрат и той с външен фалц най-после преодоля Рико - 3:2! Това беше всичко в този мач и европейският клубен шампион триумфира с третата си Суперкупа на Европа и започна страхотно сезона си.