Енрике Кастро – Кини почина на 68-годишна възраст от инфаркт, който получи на улица в Хихон, в близост до неговия дом. Той е един от най-великите испански нападатели за всички времена.

Кини е испанецът голмайстор №2 във вечната ранглиста на Примера дивисион и един от тримата петкратни носители на трофея „Пичичи“, който се присъжда на голмайстора за годината в Ла Лига.

Една история, която винаги ще бъде помнена и разказвана за Кини е свързана с неговото отвличане. На днешния ден се навършват точно 37 години от това събитие, което завинаги остава в историята на Барселона.

На 1 март 1981 г. Барселона разбива Еркусел с 6:0, а Кини отбелязва две от попаденията при успеха. Тогава централният нападател е на върха на славата – голмайстор на испанското първенство няколко пъти и легенда на Спортинг (Хихон). Именно от там Барса го купува година по-рано за 82 милиона песети (493 000 сегашни евро). След победата над Еркулес 31-годишният Кини се насочва към автомобила си, който е паркиран до стадиона, за да се отправи към летище „Ел Прат“ в Барселона, където трябва да посрещне съпругата и децата си, които се прибират от почивка в Астурия. Прави грешка, като излиза последен от съблекалнята. В мига, в който отваря вратата на колата, двама души му поставят качулка на главата, напъхват го в микробус без прозорци и изчезват.

Един час по-късно службата за сигурност на Барселона и националната полиция на Каталуня започват издирването му. На 3 март пресслужбата на Барселона прави официално изявление и обявява Енрике Кастро - Кини Гонсалес за изчезнал.

Над 14 хиляди изпратиха Кини в последния му земен път

Сутринта на 4 март в офиса на футболния клуб се обажда един от похитителите, представил за член на „Испански каталонски батальон“ (ИКБ), известен със своите антикаталунски акции, и поема отговорност за отвличането на Кини.

Неговите искания са за откуп в размер на 100 милиона песети (1,2 милиона долара), които трябва да бъдат преведени по сметка в швейцарска банка. Другият ултиматум на похитителя е, че Барселона не трябва да спечели шампионата на Испания. Ръководството на Барселона прехвърлят исканата сума по сметката веднага.

Съотборниците на Кини свикват пресконференция, на която един от лидерите на отбора Бернд Шустер заявява, че играчите на клуба се отказват от претенциите си към златните медали в първенството, ако това означава похитителите да освободят Кини. В следващите шест мача каталунците печелят едва една точка и губят шанс за титлата. В крайна сметка Барса от фаворит за титлата завършва сезон 1980/81 на пета позиция.

На 18 март полицията на Каталуня получава необходимата информация и арестува 26-годишния електротехник Виктор Мануел Диас Естебан, един от похитителите и член на ИКБ. По време на разпита той издава останалите членове, като съобщава точното им местонахождение в Арагон.

На 25 март 1981 г. полицейските сили на Каталуня и Арагон провеждат съвместна акция в покрайнините на Сарагоса, като атакуват малък хангар, в който има сведения, че се намират двама въоръжени похитители. След стрелба е ранен един полицай, един от похитителите е убит, а вторият е заловен жив. Под ламарини на пода е открито скривалище с размери 3 на 4 метра и в него е открит футболистът.

На сутринта на 26 март, след 25 дни в плен, Кини е посрещнат по улиците на Барселона и аплодиран от 150 000 жители.

На 15 януари 1982 г. след съдебен процес двамата похитители получават присъди от по 10 г. лишаване от свобода, както и обезщетение от 5 милиона песети (сегашни десетина хиляди евро), които Кини не иска. Той подчертава пред съда, че хората са добри и са се държали изключително човешки с него, просто са били в безизходица и отчаяние от липсата на работа и доходи.

​Голяма легенда на испанския футбол почина от инфаркт

Вия се сбогува с великия Кини: Отборът на небето има нужда от голове и взе най-добрия нападател​

Испания пoтъна в сълзи за легендата Кини

Само пет дни по-късно след процеса Кини отбеляза гол номер 3000 в историята на Барселона.

Кини остава на "Камп Ноу" до 1984 година, като от 1982 до 1984-а е съотборник с Диего Марадона. След това се завръща в Хихон.