Тимът на Еспаньол, който се намира в една група заедно с българския шампион Лудогорец в Лига Европа, записа още един крайно разочароващ резултат на домашната сцена. Каталунците вече се намират в серия от 3 поредни мача без успех, след като отстъпиха с 0:2 срещу Валядолид у дома в 7-ия кръг.

Тимът на Давид Гайего има едва една победа от началото на сезона в испанския шампионат, а в неделя даде още едно доказателство, че подобно представяне не е случайно. Още в 8-ата минута Жонатан Кайери разтресе лявата греда на Валядолид. Защитата отново се оказа тази, която предаде Еспаньол, защото в 25-ата минута необмислен удар с ръка на Виктор Санчес в лицето на Оскар Плано доведе до дузпа и обезсмисли страхотно спасяване на вратаря Диего Лопес. От бялата точка Мичел залъга с тяло опитния страж и изпрати топката в долния ляв ъгъл – 0:1.

До края на полувремето домакините изпаднаха в тотален шок и нямаха идея как да потърсят изравняването. След паузата имаше индикации, че динамиката на срещата може да се промени. Още в 47-ата минута Хинер Педроса по чудесен начин се освободи от пазача си в наказателното поле само и само да види как шутът му преминава на сантиметри в аут покрай левия стълб.

Каквито и мисли за обрат да имаха „папагалите”, те до голяма степен бяха осуетени от директния червен картон за централния защитник Фернандо Калеро. Той се оказа притиснат от Серхио Гуардиола, докато се опитваше да укроти една висока топка в собствената си половина. Нападателят на Валядолид показа повече находчивост и отмъкна топката, а Калеро действа незабавно и с две ръце го свали на земята само на броени метри пред дъгата. Тъй като бранителят на Еспаньол беше последен в отбраната, реферът нямаше много други опции освен да го отстрани от игра.

Секунди по-късно Валядолид успя да отбележи чрез Хоакин Фернандес, ала прегледът на ситуацията чрез ВАР показа наличието на засада и попадението не беше зачетено.

Все пак втори гол в мрежата на каталунците падна, макар и чак в 4-ата минута от продължението. Тогава Енес Юнал получи находчив пас между централните бранители и с глава отклони наляво за Оскар Плано в наказателното поле. Последният остави топката да тупне на земята и след това от въздуха опита да скъса мрежата с диагоналния си шут – 0:2.

Така клубът, чийто собственик е легендата Роналдо, завоюва втора победа за кампанията и с 9 точки излезе на 10-а позиция. В същото време Еспаньол се намира в зоната на изпадащите – 18-о място и едва 5 пункта при 7 изиграни срещи.