Един от символите на испанския футбол – Еспаньол, изпадна от елита на страната след 26 години. Загубата с 0:1 в каталунското дерби срещу Барселона направи така, че Еспаньол загуби шанса си да играе в Ла Лига през следващия сезон.

Култовият клуб има 85 поредни години в първата лига на Испания. Само три клуба имат по-дълъг опит от „папагалчетата” – Реал Мадрид, Барселона и Атлетик Билбао. Сега каталунският тим се запътва обратно в Сегунда дивисион, където игра за последно през 1994-а година.

Много неща се случиха за тези 26 години за тима от Барселона. Те играха финал за Купата на УЕФА, спечелиха два пъти Купата на Краля, смениха три пъти името на стадиона си, на няколко пъти се бореха за своето оцеляване, а преди четири години китайският бизнесмен Шен Жаншенг закупи клуба.

Богаташът от азиатската страна обеща на Еспаньол преди четири години, че ще играе в групите на Шампионската лига, а сега отборът загуби елитния си статут. През този сезон той смени четирима треньори, но нищо не помогна, за да се предотврати катастрофата.

Няколко кръга преди края Еспаньол е дълбоко на дъното с едва 24 спечелени точки.