Рафаел Бенитес ще посрещне 2016 година с по-добро настроение, след като Реал Мадрид спечели с 3:1 домакинството си на Реал Сосиедад от 17-ия кръг на Примера дивисион. Победата обаче не дойде никак лесно за „белия балет“. Съдията Гонсалес Гонсалес се превърна в главно действащо лице в мача, след като свири две изключително дискусионни дузпи за домакините, а подмина стопроцентов наказателен удар за баските. В същото време арбитърът не маркира нарушение срещу Пепе при изравнителното попадение на Брума.

Трибуните на „Сантиаго Бернабеу“ посрещнаха Рафаел Бенитес с бурни освирквания.

Бенитес за пореден път демонстрира строгия си характер и не пусна в игра Иско и Хесе Родригес, които останаха на резервната скамейка. Двамата не спазиха дисциплина в последните два мача на отбора и очаквано бяха „замразени“ от своя треньор.

Реал Мадрид започна много активно срещата. В 4-та минута след центриране от корнер в наказателното поле на баските Пепе стреля опасно с глава, но Херонимо Руи демонстрира чудесен рефлекс и успя да боксира в ъглов удар. Последва ново центриране в наказателното поле на гостите, след което Гарет Бейл стреля с глава, но встрани от десния стълб на вратата на Руи.

Реал Мадрид имаше отлична възможност да вкара в 8-та минута, когато Гарет Бейл комбинира с Кристиано Роналдо, който стреля от движение, но Херонимо Руи спаси. Веднага след това Марсело центрира в наказателното поле на Реал Сосиедад, където Карим Бензема стреля от упор, но Херонимо Руи спаси.

Реал Сосиедад отговори в 13-та минута, когато Иманол Агиретче финтира Начо Фернандес, след което излезе сам срещу Кейлор Навас, но вратарят се намеси много навременно и успя да избие топката преди нападателят да нанесе завършващия си удар. При сблъсъка между двамата Агиретче получи контузия и бе заменен принудително от Брума.

Минута по-късно съдията Гонсалес Гонсалес подмина дузпа в полза на Реал Сосиедад. Пепе влезе много грубо в глезена на Джонатас, но арбитърът странно запази мълчание.

Съдията Гонсалес свири изключително спорна дузпа за Реал Мадрид в 23-та минута за нарушение на Юри Берчиче срещу Карим Бензема при единоборство между двамата във въздуха. На повторенията се видя много добре, че французинът преигра в ситуацията. Кристиано Роналдо застана зад топката, но я изпрати над напречната греда в аут.

Карим Бензема отново реши да тества Руи в 26-та минута, но той бе на мястото си и спаси.

Реал Сосиедад се опитваше да застраши вратата на Кейлор Навас от статични положения. В 35-та минута Джонатас стреля с глава, но встрани от десния стълб на вратата на Реал Мадрид.

Лука Модрич отправи много хубав удар в 36-та минута, но Херонимо Руи спаси.

Берчиче изпусна Карим Бензема в 38-та минута и той стреля, но право в Руи.

Съдията Гонсалес Гонсалес свири втора спорна дузпа за Реал Мадрид в 40-та минута. Гарет Бейл се опита да центрира в наказателното поле на Реал Сосиедад, но Юри Берчиче направи решаващ шпагат, като топката се спря в неговия крак, а след това го удари в ръката. Арбитърът отново посочи бялата точка. Кристиано Роналдо този път не пропусна и вкара топката в левия ъгъл на Херонимо Руи за 1:0 в 42-та минута.

Серхио Каналес получи контузия и бе сменен от Рубен Пардо малко преди края на първата част.

В началото на второто полувреме именно Прадо стреля от фаул, но над напречната греда в аут.

Реал Сосиедад изравни резултата в 49-та минута, когато Джонатас извърши нарушение срещу Пепе, като го бутна в гърба, за да овладее топката. След това играчът на Реал Сосиедад комбинира с Брума, който с много премерен удар изпрати топката в горния ляв ъгъл на вратата на Кейлор Навас.

Реал Мадрид можеше да излезе отново напред в резултата в 51-та минута, когато Марсело центрира към Кристиано Роналдо, който стреля, но Херонимо Руи отново спаси.

Брума можеше да излезе сам срещу Кейлор Навас в 54-та минута, но си поведе твърде дълго топката и улесни вратаря на Реал Мадрид, който излезе и я улови.

Хамес Родригес комбинира с Гарет Бейл в 58-та минута, но Руи спаси.

Реал Мадрид поведе с 2:1 в 67-та минута, когато Марсело центрира от корнер в наказателното поле на Реал Сосиедад, където Кристиано Роналдо бе изпуснат. Португалецът засече топката от воле и я изпрати в долния десен ъгъл на вратата на Руи.

Реал Мадрид демонстрира много добра скорост в 70-та минута, когато Кристиано Роналдо подаде към Данило, а той веднага продължи към Карим Бензема, който стреля, но Херонимо Руи спаси.

Реал Мадрид реализира трети гол в 86-та минута, когато Гарет Бейл подаде към Лукас Васкес, който отблизо не пропусна да се разпише и да оформи крайния резултат в срещата.

По този начин Реал Мадрид събра актив от 36 точки и излезе на първо място в класирането преди останалите мачове от кръга. Реал Сосиедад е четиринайсти с 16 точки.

Малага надделя с минималното 1:0 при гостуването на Леванте.

Единственото попадение в срещата отбеляза Дуда в 78-та минута.

Малага се изкачи на единадесета позиция с 20 точки, докато Леванте оставана на поседно място с едва 11 точки.