Световният клубен шампион Реал Мадрид отново бе безпогрешен на терена дори срещу вечния си съперник Барселона. Каталунският гранд не можа да накара Зинедин Зидан и неговите възпитаници дори леко да потреперят на "Камп Ноу" в първия мач за Суперкупата на Испания. Дузпа и червен картон за Кристиано Роналдо в 82-ата минута също не успяха да помогнат на каталунците да подчинят "Кралския клуб" в собствената си крепост. Реал се наложи над Барса с 3:1, като по този начин "белите" си осигуриха голям аванс преди реванша в четвъртък на "Сантиаго Бернабеу". Отбраната на "блаугранас" започна да се пропуква при автогола на Жерар Пике в 50-ата минута на срещата. След това обаче звездата на каталунците Лионел Меси внесе лъч надежда, след като се разписа от дузпа в 77-ата минута. Щастието на Барса бе бързо помръчено, след като само две минути по-късно влезлият като резерва Кристиано Роналдо буквално се подигра със защитата, за да удвои за "белите". В 90-ата минута пък Марко Асенсио завърши по блестящ начин похода на Реал на каталунска земя. 

В 10-ата минута Луис Суарес пропусна добра възможност да открие резултата в полза на Барселона. Уругваецът овладя чудесно подаване на Иниеста на границата на наказателното поле. След това опита удар, който обаче нямаше неободимата сила, за да затрудни Кейлор Навас, който улови с лекота.

В 18-ата минута Иско беше много близо попадение. Атакуващият полузащитник на “белите” успя да се промуши през отбраната на каталунците и опита удар от вътрешността на наказателното поле, но топката мина встрани от левия стълб. 

Седем минути по-късно звездата на каталунския гранд Лионел Меси демонстрира перфектен дрибъл с топката от центъра на терена, опитвайки се да достигне до добра стрелкова позиция. Аржентинецът обаче бе спрян от Гарет Бейл, който буквално го събори на земята. При последвалия пряк свободен удар малко не достигна на Меси да изведе Барса напред в резултата, като топката мина над напречната греда.

Опасно центриране на Марсело в наказателното поле можеше да коства равенството в двубоя. Бразилецът изпрати топката в наказателното поле, а там Бейл добре овладя, но докато се нагласи да стреля, Видал му успя да се намеси и да изчисти. Минута по-късно Каземиро си спечели пространство в наказателното поле, но силният му шут по трева бе отразен от Тер Стеген по страхотен начин. 

В 37-ата минута Иско проби от ляво, нахлу в наказателното поле и стреля, но отново Тер Стеген се намеси решаващо, за да попречи на топката да пробие в мрежата му.

В последните минути от първата част играта се накъса. Като Лионел Меси и Дани Карвахал получиха жълти картони за нарушения.

Пред Гарет Бейл се откри още една възможност в 45-ата минута. Уелският национал достигна до центриране в наказателното поле и успя да засече с глава, но прати топката високо над напречната греда. Така двата тима се оттеглиха на полувремето при резултат 0:0.

Второто полувреме започна с натиск на гостите. В 50-ата минута при наглед не толкова опасна ситуация пред вратата на Барселона, Жерар Пике успя да си вкара автогол и да изведе Реал Мадрид напред в резултата. Централният бранител на каталунците опита да изчисти топката след успоредно центриране на Марсело, но вместо това я мушна в собствената си врата пред погледа на безпомощния Тер Стеген.

В 54-ата минута обаче Жерар Деулофеу пропусна най-чистата възможност, открила се пред каталунския гранд след старта на втората част. 23-годишният нападател трябваше само да чукне топката в мрежата, но предпочете да подава към Лионел Меси, който нямаше как да отиграе. При последвалата контраатака Бензема намери добре Карвахал в наказателноото поле, но Жорди Алба изби удара му към зоната на дясната греда.

В 64-ата минута Видал проби от ляво и опита да намери Пике с успоредно подаване на голлинията. Там обаче Варан се намеси решаващо и изчисти в корнер.

Шест минути по-късно влезлият като резерва Кристиано Роналдо можеше да демонстрира класата си за пореден път и с атрактивна задна ножица да удвои за “белите”. Ударът му обаче мина над гредата.

След фамозните пропуски от страна на Барселона, в 75-ата минута Луис Суарес буквално опита да влезе с топката в мрежата на Кейлор Навас. Стражът се хвърли в краката му, а главният съдия Рикардо де Бургос Бенгоечеа не се поколеба да покаже “бялата точка”. Лионел Меси пък с лекота реализира отсъдената дузпа за 1:1.

Само минута по-късно обаче преднината за “белите” бе възстановена и то покакъв невероятен начин от звездата на Реал Кристиано Роналдо, който очевидно се появи на терена в по-добра форма, от когато и да е било. Иско пусна към португалеца, който със силен и много прецизен шут от границата на наказателното поле матира Тер Стеген за 2:1. При отпразнуването на попадението обаче Роналдо съблече фланелката си, което му коства първо официално предупреждение в мача.

Само две минути по-късно и невъзможното се случи. Португалският нападател получи втори жълт картон за симулация. Роналдо падна в наказателното поле на съперника след съприкосновение със Самюел Умтити. Той изяви претенции за дузпа, но единственото, което получи е втори жълт и съответно червен картон от рефера Рикардо де Бургос Бенгоечеа. 

Въпреки че “белите” останаха с човек по-малко на терена, това не им попречи да вкарат още едно попадение във вратата на Тер Стеген, осигурявайки си добра преднина преди реваншна на “Сантиаго Бернабеу” в четвъртък. Буквално в последната минута от редовното време Лукас Васкес с прецизен пас изведе Марко Асенсио, който от своя страна отправи зашеметяващ удар в горния ляв ъгъл, който бе неспасяем за германския страж. 

Вижте съставите на двата тима:

Барселона: Тер Стеген, Алеиш Видал, Самюел Умтити, Жерар Пике, Жорди Алба, Иван Ракитич, Серхио Бускетс, Андрес Иниеста, Жерард Деулофеу, Лионел Меси, Луис Суарес

Реал Мадрид: Кейлор Навас, Дани Карвахал, Серхио Рамос, Даниел Варан, Марсело, Каземиро, Тони Кроос, Иско, Ковачич, Гарет Бейл, Карим Бензема