Има футболисти, които са изключително темпераментни и подвластни на емоциите още от първата секунда на всеки мач. Има играчи, които са огромни провокатори. Именно такъв тип футболисти попадат в класацията ни за най-свирепите съперничества на футболния терен през последните години. Представяме ви някои от тях в произволен ред.

Диего Коста срещу Мартин Шкъртел

Диего Коста и Мартин Шкъртел се засякоха по британските терени, а когато двамата бяха на линия в мачовете между Челси и Ливърпул, то напрежението се покачваше. Коста и Шкъртел със сигурност не се обичат. Те са играли един срещу друг и с националните отбори на Испания и Словакия, а тогава сблъсъците им не са по-малко зрелищни.

През сезон 2014/15 в мача между Челси и Ливърпул Диего Коста умишлено стъпи върху крака на падналия Мартин Шкъртел. Двамата си имат сериозна закачка и с нетърпение очакват следващата си среща.

Луис Суарес срещу Патрис Евра

През 2011 г., след мача между Манчестър Юнайтед и Ливърпул французинът, който играеше за "червените дяволи", се оплака, че по време на срещата играчът на Ливърпул Суарес го е обидил на расистка основа. Впоследствие уругваецът беше наказан за 8 мача и глобен с 40 хиляди паунда. Той бе признат за виновен по видеозапис за използване на обидни думи на расистка основа към Евра по време на дербито между Ливърпул и Манчестър Юнайтед на 15 октомври 2011 година (1:1).

Хуанфран срещу Неймар

Футболистът на Атлетико Мадрид Хуанфран и играчът на Барселона Неймар често попадат в светлината на прожекторите, когато двата отбора се изправят един срещу друг. Съперничеството между тимовете се изостри през последните години, а бразилецът със своята класа и технически умения изключително много провокира Хуанфран, който често изпуска своите нерви. Неймар не се свени да демонстрира в пълен блясък технически си умения, което води до чести избухвания от страна на Хуанфран. През януари 2015 година в пореден напрегнат епизод от сблъсъка двамата влязоха в словесен спор, а в отговора си към Неймар Хуанфран му показа седем пръста, явно визирайки унизителната загуба на Бразилия с 1:7 от Германия на Световното първенство.

Сейду Кейта срещу Пепе

Враждата между Сейду Кейта и Пепе далеч не е затихнала. Бившият футболист на Барселона се бе оплакал през 2011 година, че португалският защитник го е нарекъл маймуна в едно Ел Класико. През лятото на 2014 година в контролата между Рома и Реал Мадрид двамата затвърдиха представата, че не се „обичат“. Сейду Кейта отказа да стисне ръката на Пепе преди началото на мача, когато всички футболисти се поздравяват. След това Пепе удари лек шамар на Кейта, но бившият футболист на Барселона не му остана длъжен и хвърли отворена бутилка с вода към португалеца. Пепе отвърна на тази провокация с усмивка докато съотборниците на Кейта както и някои испански футболисти започнаха да успокояват малийския национал.

Жерар Пике срещу Алваро Арбелоа

Жерар Пике и Алваро Арбелоа имаха много сериозна словесна война, която продължи дълго време. Двамата непримирими съперници на терена се оказаха изключителни яростни съперници и в социалните медии, където много здраво се „хапеха“. Пререканията между Пике и Арбелоа дори бяха пренесени и в националния отбор на Испания, но това не попречи на „Ла Фурия“ да спечели големи отличия. Двамата станаха пословични със своите словесни престрелки.

Ето един пример за заяжданията между Арбелоа и Пике в социалните мрежи:

"Колко трудно е да се спечели, когато съперникът е с 11 футболисти на терена. Велик мач на Ияраменди и забележителен на Гранеро. Обещанията са спазени. Поздравления от Пирата", написа Арбелоа в Туитър.

В публикацията си той визираше мачът на Барселона и Атлетико Мадрид от четвъртфиналите на Шампионска лига, когато от тима на мадридчани бе изгонен Фернандо Торес, а каталунците победиха с 2:1.

Колегата на Арбелоа от Барселона - Жерар Пике, коментира изказването почти веднага с пост в собствения си Туитър профил.

"Играч, който е бил титуляр веднъж в последните 32 мача, не заслужава отговор", написа той.

"Е, той може би има право. Има един страхотен филм - "Истината боли"", веднага контрира Арбелоа.

Кристиано Роналдо срещу Даниел Алвеш

Кристиано Роналдо и Даниел Алвеш са изключителни провокатори, а съперничеството им на терена бе едно от ключовите в сблъсъците между Реал Мадрид и Барселона през последните сезони. Между португалеца и бразилеца имаше редица спорни моменти, а двамата обичаха да преиграват. Двамата често влизаха в словесни сблъсъци след Ел Класико. Най-често са се обвинявали един друг в арогантност.