След като беше преполовен сезонът в Ла Лига дойде време да направим една равносметка за идеалния отбор в първенството на Испания, поне до този момент. Разбира се, всеки един привърженик може да си избере идеалните 11, но ето и нашите предложения. В състава попадат 4-ма футболисти на Барселона, Атлетико Мадрид и Севиля имат по двама души, а по един представител имат тимовете на Реал Мадрид, Бетис и Еспаньол.

Вратар - Томаш Вацлик (Севиля) - Скаутите на Севиля следяха за играча няколко години, но успяха да го привлекат в отбора, когато той стана на 29 години. Томаш се наложи под рамката, а севилци могат да се чувстват спокойни за вратарския пост поне за няколко години напред.

Защитници:

Даниел Карвахал (Реал Мадрид)
- В част от сезона той беше контузен, но когато е здрав няма конкуренти, със сигурност намира място в идеалния отбор.

Марк Бартра (Бетис) и Марио Ермосо (Еспаньол) - Бартра е лидерът на Бетис. Марк е отличен играч, рядко губи единоборства, има почти идеален пас (90 %) и се включва отлично при центрирания от ъглов удар. Ермосо е възпитаник на школата на Реал, но не успя да ес наложи дори във втория отбор на клуба и си потърси ново място за игра. През 2017 година той се присъедини към Еспаньол, а от Реал искат да си го върнат, след като направи впечатление с отличните си игри за тима от Барселона. Ермосо е само на 22 години, а ако продължава да играе така има със сигурност шанс да заиграе в топ клуб.

Жорди Алба (Барселона) - Играе на ниво от старта на сезона, до този момент има един гол, 4 асистенции и отлична игра, а това му гарантира място в състава.

Полузащитници:

Опорен полузащитник - Родри (Атлетико Мадрид)
- Закупен за сумата от 20 милиона евро, той се превърна в един от ключовите играчи в състава на "дюшекчиите". В момента се оценява на около 40-50 милиона евро. Един от най-добрите халфове в Ла Лига, може да се счита за бъдещето на Испания.

Централни полузащитници - Томас Партей (Атлетико Мадрид) и Пабло Сарабия (Севиля) - Симеоне не залагаше особено много на Томас в началото на сезона, но в средата на полусезона се превърна в основен играч на мадридчани, и се справя повече от блестящо. 

Нападатели:

Лео Меси (Барселона) - Без коментар, каквото и да се каже ще е малко, но ето малко цифри. 15 гола и 10 асистенции за 17 мача.

Луис Суарес (Барселона) - Независимо от критиките в началото на сезона, то статистиката говори сама - 11 гола и 4 асистенции.

Усман Дембеле (Барселона) - Независимо от глупостите които прави извън терена, то на него е повече от добър - 7 гола и 3 асистенции му гарантират мястото в състава.