Лионел Меси – име, което едва ли се нуждае от каквото и да било представяне в наши дни. Със сигурност всеки футболен фен познава добре един от магьосниците на терена сега. Не така обаче е изглеждала картината преди 13 години. Точно толкова се навършват днес от дебюта на техничния аржентинец с екипа на каталунците.

Хеттрик за татко Меси

Датата е 16 октомври 2004 година, а Барселона играе с Еспаньол на стадион „Монжуик“. В 82-ата минута наставникът на „блаугранас“ Франк Рийкард решава да замени Деко, а негово място влиза аржентинската надежда. На 17 години, 3 месеца и 22 дни, Меси се впусна в най-голямото си приключение. С номер 30 на гърба, той се потапя в магията на Барселона в пълна степен.

Първия си гол Меси отбелязва месеци по-късно през същия сезон. При домакинството на Албасете, Рийкард отново пуска Меси в последните минути на срещата, този път на мястото на Самуел Ето'о. Аржентинецът прави нещо неочаквано от никого в онзи момент. Отбелязва два гола. Единият не е зачетен заради засада, но три минути след това бележи отново, като попадението му е напълно редовно. В онзи момент Меси се превръща в най-младия футболист бележил гол в Ла Лига с екипа на Барса (17 години, 10 месеца и 7 дни).

Меси бил твърде изморен след поредните геройства

Днес Меси е абсолютният лидер на Барселона и един от най-успешните играчи в клубната история. Той е петкратен носител на най-престижната индивидуална футболна награда - Златната топка, осемкратен шампион на Испания, петкратен носител на Купата на Краля и седемкратен носител на Суперкупата на Испания.

В международен план Меси печели четири пъти Шампионската лига с Барса, три пъти Суперкупата на Европа и три пъти Световното клубно първенство.