Реал Мадрид претърпя загуба с 0:1 в гостуването на  Валенсия в мач от Ла Лига. Тя идва само няколко дни след болезненото поражение от Манчестър Сити и отпадането от Шампионската лига. Единственото попадение реализира Диего Лопес в 33-ата минута, а в края на мача Винисиус бе изгонен за втори жълт картон. Загубата смъкна Реал Мадрид на третото място в класирането, след като съгражданите от Атлетико победиха и вече са втори. Валенсия пък гледа все по-смело към оставането си в Ла Лига. 
 
Скъпоценният гол за "прилепите" падна в 33-ата минута с помощта и на щастлив рикошет, след който топката отиде при Диего Лопес на далечната греда и той я прати в мрежата. До почивката Хави Гера на два пъти пропусна да удвои.

През втората част Реал натисна и Марко Асенсио можеше да изравни, но стреля неточно, а шут на Родриго бе спасен от Мамардашвили. 20 минути преди края Винисиус проби отляво и влизаше в наказателното поле, когато бе повален от резервата Фулкие. Малко преди да бъде съборен от бранителя топката бе отклонена от второ кожено кълбо, което се беше появило на терена и Джьомерт умишлено насочи в тази зона. Съдията отсъди нарушение, но извън наказателното поле.

След споровете около тази ситуация последва и разправия между Винисиус и фен на домакините. . Главният съдия отиде да говори с двамата треньори и делегата, а по уредбата феновете бяха призовани да не отправят расистки обиди.

В 83-ата минута отлична контраатака на домакините доведе до попадение на Клуйверт, но голът не бе признат поради засада. Тимът на Анчелоти получи великолепна възможност да изравни в добавеното време, но ударът на Валверде бе спасен от Мамардашвили.

Вратарят се справи блестящо и с изпълнение на Тони Кроос от фал малко по-късно, а след това настъпи меле между играчите, при което Винисиус удари съперник в лицето. След разглеждане на ситуацията съдията му даде втори жълт картон и го изгони. Поради сериозните прекъсвания добавеното време на втората част бе повече от 15 минути, а в него Бензема пропусна отлична възможност да донесе поне точка на Реал.