Атлетико Мадрид продължава да поддържа чудесно си темпо в Ла Лига, с което тръгна от началото на календарната година.  В 26-ия кръг „дюшекчиите” разбиха гостуващия Леганес с 4:0 след невероятен мач на Антоан Гризман. Френският ас реализира и четирите попадения за своя тим, с което стана първият футболист на „рохибланкос”, реализирал хеттрици в два поредни шампионатни мача през ХХI век.

Двубоят, който завърши с разгром в полза на домакините, всъщност далеч не тръгна по мечтания за тях начин. Леганес имаше серия от шансове в откриващите минути. В 6-ата Мигел Гереро засече с глава перфектно центриране от фланга, а топката премина не много над напречната греда зад Ян Облак. В 11-ата Хавиер Ерасо също бе ставен без опека в пеналта и засече от воле, като късметът покри домакините – топката премина на сантиметри покрай дясната греда.

В 24-ата минута Жерар Гумбау можеше да реализира с шут от далечно разстояние. Халфът се справи много добре, ала топката разтресе напречната греда зад Облак. Увлечени в атаки, гостите като че ли забравиха на какво са способни нападателите на Атлетико и по-специално Гризман. Само две минути след гредата на Гумбау Хорке Ресуресион-Коке хвана защитата на Леганес неподготвена с нисък извеждащ пас за Гризман. Французинът с лекота надбяга пазача си, а после реализира с фалц покрай вратаря – 1:0.

В 35-ата Гризман увеличи преднината на Атлетико от пряк свободен удар. Топката бе заложена на метър-два пред дъгата, а Гризи шутира мощно към вратарския ъгъл на Иван Куеяр. Отделил се  от стената играч на Леганес попречи на стража да види добре накъде отива топката, и все пак Куеяр бе длъжен да реагира по-добре – 2:0.

След почивката у футболистите на гостите като че ли не бяха останали съпротивителни сили, а Атлетико не спря да бележи. В 56-ата минута Филипе Луис напредна отляво по фланга и центрира чудесно за Гризман, който без грам милост опъна мрежата зад Куеяр – 3:0.

В 67-ата Диего Коста също записа асистенция към Гризман, като овладя отляво в пеналта и меко копна към нападателя. Този път Гризи заложи на силата и изпрати кълбото под гредата.

В 72-ата самият Коста изпусна златен шанс също да прибави името си сред голмайсторите. Той получи убийствен пас и останал съвсем сам срещу вратаря, не успя да осъществи най-сполучливия контакт с топката. Така Куеяр имаше да прави рутинна намеса. При последвалия корнер Диего Годин успя да реализира, но съдиите отмениха попадението заради засада.

Във временното класиране Атлетико се приближи на 4 точки зад лидера Барселона, който в четвъртък излиза срещу Лас Палмас в своя мач от кръга. Каталунците имат 65 на върха в класирането, докато „дюшекчиите” са втори с 61. В неделя на „Камп Ноу” челниците ще играят един срещу друг в голямото дерби на 27-ия кръг.

Леганес от своя страна има 30 точки на 14-ото място. Отборът се намира на 11 над зоната на изпадащите.

В друга среща от кръга Ейбар победи минимално Виляреал с 1:0 и скъси изоставането си от "жълтата подводница" в подреждането. Голът на Кике в 16-ата минута се оказа достатъчен за домакините, за да натрупат 38 точки на 7-ото място. Виляреал е 6-и с 41.