Испанската прокуратура повдигна обвинение срещу певицата Шакира за неплатени данъци на стойност 6,7 милиона евро.

Барселонски съд ще реши дали да започне втори процес за укриване на данъци срещу колумбийската изпълнителка. Според властите Шакира е използвала офшорна компания за избягване на дължимите данъци. Тя е вече уведомена за обвинението.

Предварителното разследване започна през юли след доклад на данъчната служба за две възможни нарушения във връзка с данъка върху доходите и имуществото през 2018 г.

Шакира трябва да се изправи пред съда в Барселона тази година по други обвинения в укриване на данъци на обща стойност около 14,5 млн. евро в периода 2012-2014 г. Прокурорът настоява за присъда от осем години и два месеца затвор, както и за глоба в размер на 23,8 млн. евро.

Певицата многократно е поддържала тезата за своята невинност по първото дело с довода, че през 2012, 2013 и 2014 г. е била длъжна да плаща данъци на Бахамите, а не в Испания. Въпреки това тя междувременно е платила всички данъци плюс лихвите.

През юли миналата година Шакира отхвърли извънсъдебно споразумение в Испания, където живееше с бившия футболист на Барселона Жерар Пике. Сега двамата са разделени, а Шакира се е преместила в Маями заедно със синовете им.