В един истинска галаспектакъл на Лионел Меси Барселона еднолично излезе на върха в Ла Лига, макар и с мач по-малко от своите преки конкуренти за върха. В 11-ия кръг каталунците съсипаха притежавания от Феномена Роналдо тим на Валядолид с 5:1, за да се озоват на 2 точки пред Гранада и Атлетико Мадрид.

Неудържимият Меси беше истинска футболна буря, като се отчете с 2 гола и 2 асистенции. Едното от неговите попадения дойде директно от пряк свободен удар, с което аржентинецът вече има точно 50 отбелязани фаула в своята кариера.

Наказателната акция на „Камп Ноу” тръгна без никакво забавяне. Още във втората минута защитата на гостите беше поставена под напрежение след заучено изпълнение на ъглов удар и центриране на Меси отляво. Малко комично играчите на Валядолид не успяха да изчистят, улучвайки се един друг с топката, а когато тя пристигна при Клеман Ленгле, французинът от около 9-10 метра нанесе зверски шут. Рикошет в бранител отпрати кълбото към напречната греда, а след това и в мрежата – 1:0.

Чудното начало явно притъпи бдителността на „блаугранас” и тимът на Валверде показа стара слабост при статичните положения. В 15-ата минута Мичел завъртя топката от пряк свободен удар, отсъден отляво по атаката, а центрирането му премина през купа от играчи и затрудни максимално Марк-Андре тер Стеген. Германецът съумя да избие инстинктивно, като за своя зла участ го стори право в краката на Кико, който дори не успя да нанесе изстрел – 1:1.

Развоят в никакъв случай не разколеба Барселона и шампионът на Ла Лига си върна аванса в 29-ата минута. Меси беше впечатляващ при първата си асистенция за вечерта, като почти нехайно даде перфектния дълъг пас над защитата за набралия сериозна скорост Видал. Чилиецът протегна крак и с нещо ката каратистки удар запрати кълбото неспасяемо в долния ляв ъгъл – 2:1.

Пет минути по-късно самият Меси порази целта с юбилейния пряк свободен удар. Топката беше заложена на около 25 метра от вратата, а силата и прецизността в изпълнението на Ла Пулга бяха от най-висока класа – 3:0.

Комфортният аванс позволи на Барса да води мача в спокойно темпо след паузата и може би за това следващите попадения дойдоха чак в заключителния четвърт час. В 75-ата минута Иван Ракитич с технично копване намери Меси около дъгата, а аржентинецът овладя с коляно, докато се обръщаше към вратата. Последва истински куршум към долния ляв ъгъл и никакви шансове за вратаря – 4:1.

Само две минути по-късно домакините отмъкнаха топката в централния кръг, а Меси се устреми напред с нея. „Десетката” на Барса изчака перфектния миг и използва тичащия пред себе си Видал като един вид заслон за своя пас, който остави Луис Суарес сам срещу вратаря – 5:1.

В класирането Барселона поведе с 22 точки, докато Гранада и Атлетико остават с по 20 на сметките си. Големият конкурент Реал Мадрид е 6-и с 18 точки, като при успех над Леганес у дома в своя мач от кръга ще се приближи на само една зад каталунците. Валядолид остана 9-и с 14 пункта.