Барселона може да се раздели с редица ключови фигури през последните години, като Андрес Иниеста, Неймар и Шави Ернандес, но продължава да има своя спасител и талисман за помощ в напечените ситуации. И неговото име е Лео Меси. 

Играещата легенда на каталунците им помогна да измъкнат успеха у дома в трудния старт на сезона в Примера дивисион срещу коравия тим на Депортиво Алавес, който винаги е оказвал максимална съпротива на гранда, независимо къде го среща. 

Аржентинецът беше в основата на победата с 3:0 с двата си гола, по-важният от които беше откриващият резултата в средата на второто полувреме, след като дотогава съиграчите му се блъскаха сякаш в стена. За него това бяха попадения №384 и №385 в испанския елит в 419-ия му мач. Между тях Филипе Коутиньо само успокои страстите с втория гол в мача. 

Съвсем очаквано, този сблъсък мина под диктовката на домакините, които излязоха без новите си придобивки Артуро Видал, Малком и Артур в титулярния състав. В него не започна и Филипе Коутиньо. Но там, както винаги, беше Меси, който не спираше да тормози противниковата защита. 

От самото начало Барса наложи надмощие и не спираше да атакува. Ударите обаче или не бяха точни, или не успяваха да затруднят дотолкова стража на Алавес, че да го принудят да вади топката от мрежата си. 

Най-чистата възможност за каталунците преди почивката пропиля Меси, който тресна напречната греда в 38-та минута от пряк свободен удар. Малко след това и Усман Дембеле имаше шанс да се разпише, но ударът му беше спасен от вратаря. 

До почивката отново той и Меси не успяха да се разпишат и в крайна сметка тя дойде при нулево равенство. Малко след подновяването на играта и Жорди Алба се озова на чиста ситуация в наказателното поле, но и неговият удар беше спасен. 

Така времето си минаваше, но Барса така и не успяваше да преодолее сгъстената защита на съперника. За да дойде моментът на Меси в 64-та минута. Тогава той хитро промуши топката под стената при един пряк свободен удар и изненада и вратаря, за да разбие най-после статуквото - 1:0. 

Само три минути след това той можеше да реши всичко с втори гол, но ударът му пак срещна гредата, този път страничната. В 73-та минута и Луис Суарес пропиля шанс, но не се виждаше как това може да лиши Барселона от победата. Просто защото Алавес така и не отправи точен удар за цял мач. 

В 82-та минута и Филипе Коутиньо пропусна, но все пак сложи точката на спора в 84-та минута, когато получи топка от Артур, нахлу в наказателното поле и с фирмения си фалцов удар в далечния ъгъл на вратаря успокои страстите, правейки 2:0. 

В края на мача остана време и за втори гол на Меси, който овладя на гърди една топка на точката на дузпата и я мушна покрай вратаря за крайното 3:0. Така с гения си той подпечата поредната победа на тима си и първа за новия сезон в Примера дивисион.