Първенецът на Испания Реал Мадрид не допусна никакви изненади при домакинството си срещу Ейбар от 9-ия кръг на Ла Лига. У дома отборът на Зинедин Зидан разнебити опонента си с 3:0, като определено не игра на върха на възможностите си. Автогол даде тон за победата, а другите попадения бяха дело на Марко Асенсио и Марсело.

По този начин „белия балет” събра 20 точки и защити третата си позиция, запазвайки аванс от точка пред четвъртия Атлетико Мадрид. Вторият Валенсия е само пункт пред „лос бланкос”, а лидерът Барселона има 25.

Срещата на „Сантиаго Бернабеу” стартира с ранно спасяване от вратаря на Ейбар. Още във втората минута Иско тества рефлексите на Марко Дмитрович, който реагира много умно и отрази.

Гостите бързо показаха, че нямат намерение да бъдат просто спаринг партньор. В 6-ата минута Жоан Жордан излезе на стрелкова позиция и доста поизпоти стража на „лос бланкос” Кико Касия.

В откриващия четвърт час Ейбар не стоеше никак лошо срещу европейския клубен шампион, затова когато Реал откри, шокът беше по-голям за играчите на Хосе Луис Мендилибар. В 18-ата минута Иско и Асенсио разиграха късо от корнер, а последният центрира към Серхио Рамос. Пауло Оливейра опита да предотврати опасността, но вместо това с глава забоде топката в собствената си врата – 1:0.

В 24-ата минута Жордан затрудни максимално Кико Касия с опасен шут от пряк свободен удар, но четири по-късно Реал вече водеше с 2:0. Иско получи кълбото, този път отляво, след което от ъгловото флагче с находчиво центриране намери Асенсио в пеналта. Изгряващата звезда не се поколеба да стреля от воле и намери по впечатляващ начин долния ляв ъгъл – 2:0.

Оттук нататък съпротивителните сили на Ейбар видимо спаднаха, а в 33-ата минута Каземиро не беше никак далеч да се разпише с шут от далечна дистанция.

Второто полувреме бе на косъм да започне с ранно попадение за Реал. Асенсио даде чудесна топка за Иско в пеналта и плеймейкърът отблизо шутира в очертанията на вратата, за да види как Дмитрович по страхотен начин спасява.

В 66-ата минута сръбският страж на гостите отчая и Кристиано Роналдо. Намесата му отвори шанс за добавка пред Карим Бензема, който обаче стреля над гредата.

Осем минути преди края на редовното време Реал доуби и малкото останала интрига с трети гол. Тео Ернандес поде контраатака и напредна мощно, след което комбинира с Марсело. Той върна леко назад за Бензема, който завърши двойното подаване, извеждайки бразилеца сам срещу вратаря. С плътен шут по диагонала колоритният защитник направи аванса на Реал класически – 3:0.

Така Ейбар регистрира своята 6 загуба в откриващите 9 кръга на първенството. С едва 7 точки тимът е 16-и към момента, само на пункт над опасната зона.