Всяка велика история има мит – нещо, което стартира сюжета, задвижва разказа и създава пречка за преодоляването от страна на главния герой. Ник Карауей се оказва в мистериозността на Джей Гетсби, Одисей трябва да се прибере вкъщи след падането на Троя, а Пи Пател се оказва изолиран на спасителна лодка с тигър. Тези произведения на фантастика разказват истории, които рядко се срещат в реалния живот, но съществуват и изключения. Съществуват истински истории, които сякаш разказват една история с един мит и също са толкова завладяващи.

Йерай Алварес израства извън главната градска част на Билбао. Той става почитател на Атлетик Билбао от най-ранна възраст. Поддръжниците на „лъвовете“ са известни със своята отдаденост и безпрецедентна гордост с клуба заради политиката на баските. Когато феновете казват, че гледат „нашия клуб“, това означава нещо повече от думи.  

Йерай става част от академията на Атлетик Билбао на 13-годишна възраст и поема по стълбата на развитие. Той бързо успява да привлече вниманието върху себе си, а мнозина го определят като бъдещият партньор на Аймерик Лапорт.

Вдъхновение: Джо Томпсън пребори рака два пъти и отново играе футбол

Йерай постигна нещо рядко срещано в младежките системи, играейки за различен отбор всяка една година от 2008 до 2016. Той става пример за истински атлетичен човек. Неговият дебют за първия отбор на Атлетик Билбао е на 15 септември 2016 година срещу Сасуоло в Лига Европа. Първото му частие в мач от Ла Лига става в следващия мач срещу Валенсия при победата с 2:1. Алварес се пребори за титулярно място в състава на „лъвовете“ и стана неизменна част от него. Той стана проектонационал и се заговори за евентуален негов трансфер в Барселона.

Йерай побърза да отговори, като се засмя и демонстрира баската лоялност: „Приемам всичко с шега. Когато ми казаха, аз се засмях. Не мисля да играя в Барса. Искам да играя тук и да играя на високо ниво. Искам да спечеля много трофеи с Атлетик.“

Това изглежда бе началото на страхотната кариера на младежа. Неговото израстване от ранна възраст, талантът, който притежава, разгръщаше голямо бъдеще пред него. Сценарият обаче имаше друга идея.

Ден преди Бъдни вечер, 2016 година, Атлетик Билбао проведе спешна пресконференция, на която бе съобщено, че Йерай Алварес страда от рак. На 21-годишна възраст кариерата му спря. Нямаше никаква гаранция, че той ще може отново да играе.

През живота има моменти, когато трябва да реагираме. Много силни личности са били повалени от рака. Учудващо Алварес бе в състояние да се завърне към треноровъчния процес още през февруари и се завърна в мача срещу Барселона, като изигра 90 минути.

Йерай направи много силен край на сезона. Той записа 30 мача, въпреки че пропусна доста време заради борбата с рака. Всички в Билбао се радваха. Всеки, който има някаква връзка с клуба разказва за героя Йерай, който бе възприеман като син от всички. Те се гордееха с него. 

Йерай продължи с подновени сили, увереност, зрялост и лидерство. Той бе обявен за седмия най-добър централен защитник в Европа.

Той попадна в селекцията на националния отбор на Испания до 21 години и трябваше да участва на Европейското първенство. За огромно съжаление след поредните изследвания на футболиста стана ясно, че има рецидив на рака и той се нуждае от химиотерапия. Той написа в Instagram: „Оставам спокоен. Ще спечеля тази битка.“ Щеше да му бъде простено, ако плачеше от късмета си, показвайки чувство на тъга и неудовлетвореност, но не и Йерай. С подкрепата на Атлетик и града, той се изправи да се бие отново.

Алварес се превърна в сърцето на Билбао и всички молитви бяха свързани с него. Това е уникалният манталитет, който прави Билбао такова специално място.

Месец, след като му бяха съобщени лошите новини, Йерай посети тренировъчния терен на Атлетик. Той влезе в съблекалнята, а след като излезе, бе посрещнат от огромен брой фенове, които бяха с обръснати глави в солидарност с футболиста. Това бе най-емоционалният момент от лятото на Ла Лига, особено за всеки свързан с клуба. Възстановяването на Йерай продължи, а той стана по-зрял, мъдър, смел и силен. Ракът не го победи, а формира неговия характер. В края на септември Алварес се върна към тренировките, като се усмихваше от ухо до ухо. Два месеца по-късно, на 27 ноември, треньорът Сиганда обяви, че Алварес е готов да се включи на 100% в тренировъчния процес на тима и да вземе участие в мачовете на отбора. Хорът на „Сан Мамес“ отново можеше да запее името на своя любимец.

Всички очакваха този момент с нетърпение. Йерай Алварес седна на резервната скамейка в мача срещу Алавес на 7 януари и получи бурни овации. Въпреки че не влезе в игра, той се превърна в символ на победата. Той бе победил рака и химиотерапията отново и бе готов да играе. Баските се гордеят със своята сила и характер и Йерай Алварес олицетворява всичко това с борбата си с рака.

На 4 февруари 2018 година Йерай Алварес се завърна в игра. Той започна като титуляр и изигра 90 минути за Атлетик Билбао при гостуването на Жирона. Алварес не бе играл от 21 май 2017 година.

Йерай Алварес иска да играе за Испания и той със сигурност е достатъчно талантлив, за да го направи. Едно от най-забележителните неща в неговата битка с рака е, че решителността на играча е засилена и в крайна сметка това ще го направи по-добър футболист в дългосрочен план. Това е история за решителността и победата. Йерай става по-силен и ще видим колко високо ще може да се издигне през идните години.  

След мача срещу Жирона Йерай Алварес заяви, че това е най-щастливият момент в неговия живот.

Йерай: Никога не съм изпитвал страх

Йерай Алварес пребори рака и е пред завръщане в игра

Играч на Атлетик с рецидив, подлага се на химиотерапия

Шок в Атлетик! Откриха тумор на 21-годишен бранител