Еспаньол прекъсна негативната си серия от девет мача без победа в Ла Лига, след като победи като гост Виляреал с 2:1. С успеха и начело с Абелардо, оптимизмът в каталунците за спасение се завърна.

„Папагалите“ стартираха по-активно и още в 5-ата минута откриха резултата. След центриране от ъглов удар, най-съобразителен в наказателното поле се оказа Давид Луис, който отблизо реализира с глава във вратата на Серхио Асенхо.

В 20-ата минута Мануел Тригерос овладя на границата на наказателното поле и стреля красиво, но топката премина над напречната греда.

До края на първата част „жълтата подводница“ натисна, но не успя да застраши по-опасно Диего Лопес.

В началото на второто полувреме Еспаньол нанесе нов ранен удар. Сержи Дардер проби по дясното крило и центрира в наказателното поле, където Раул Де Томас се измъкна от опеката на защитник и с глава удвои преднината на гостите.

В 59-ата минута главният съдия Пабло Гонсалес Фуертес получи сигнал от видео асистентите да провери претенциите на домакините за игра с ръка в наказателното поле на Хави Лопес. Реферът разгледа ситуацията с ВАР и посочи бялата точка, след което показа директен червен картон на десния защитник на каталунците.

Опитният Санти Касорла застана зад топката, за да изпълни дузпата и с точен изстрел в левия ъгъл намали резултата.

С човек по-малко на терена гостите удържаха преднината си, но в 85-ата минута Касорла можеше да изравни, но ударът му попадна в десния страничен стълб на вратата на Диего Лопес.

В последната минута на двубоя Карлос Бака надскочи защитата на Еспаньол и стреля с глава, но покрай вратата.

Еспаньол спечели ценни три точки по пътя към спасението. В момента „папагалите“ заемат последната позиция с 14 точки, колкото има и 19-ия Леганес, но каталунците са на четири пункта от спасението. От своя страна Виляреал пропусна шанса да се настани до местата даващи право на участие в Лига Европа.