Барселона загуби с 0:2 от Виляреал последния си мач за сезона. Алфонсо Педраса в 47-ата минута и Мой Гомес в 55-ата донесоха успеха на "жълтата подводница" на "Камп Ноу". По този начин тимът на Унай Емери се пребори с Атлетик Билбао за 7-о място в крайното класиране на Ла Лига и си гарантира участие в Лигата на конференциите. Барса финишира на втора позиция, на 13 точки зад шампиона Реал Мадрид.

По същото време Севиля надделя с 1:0 срешу Атлетик Билбао, което остави "баските" без шанс за място в Лигата на конференциите. 

Още във 2-ата минута Траоре можеше да открие, но не се възползва от хубавото подаване на Жорди Алба и стреля в аут. В 7-ата лошо изчистване на Парехо даде възможност на Феран Торес да нанесе удар. Херонимо Рули обаче се намеси и спаси, а след това Обамеянг не успя при добавката, но и да беше вкарал, голът му щеше да бъде отменен заради засада.

Натискът на Барса продължи и Френки де Йонг също шутира на сантиметри от гредата. Виляреал се бранеше добре, но много рядко опитваше да атакува. В средата на полувремето Бускетс посрещна една отбита топка, но стреля в аут.

Виляреал постепенно се изнесе по-напред и в 34-ата минута Педраса опита да изненада Тер Стеген, но топката рикошира в Дани Алвеш и стана лесна за германския страж. В 41-ата минута отличен пас на Парехо стигна до Педраса, който беше изпуснат по левия фланг на атаката на Виляреал. Бранителят овладя топката и с малко късмет преодоля Тер Стеген.

В началото на втората част Виляреал нанесе нов удар в 50-ата минута, възползвайки се от неумела намеса на Адама Траоре. Бившият футболист на Уулвърхамптън се върна, за да помогне в защита, но направи много лошо изчистване и подари топката на Мой Гомес, а той я прати в мрежата за 0:2.

След гола Траоре беше заменен от Усман Дембеле, а Ансу Фати се появи на мястото на Обамеянг. Бускетс пък си изкара жълт картон за нарушение срещу Ло Селсо. Виляреал се прибра в половината си и отбиваше еднообразните атаки на Барселона. През целия сезон "жълтата подводница" загуби само веднъж, след като имаше преднина на почивката.

В 73-ата минута Де Йонг прати топката в мрежата, след като това не успяха да сторят последователно Дани Алвеш и Ансу Фати. Попадението на нидерландеца обаче беше отменено за засада. Секунди по-късно Дембеле шутира неточно от удобна позиция. До края не се случи нищо интересно и Барселона изпрати сезона с разочароваща загуба, но и с надеждата за много по-успешна следваща кампания.