Реал Мадрид постигна трудна, но много важна победа с 3:1 при гостуването на Леганес в отложения мач от 16-ия кръг на Първа лига. По този начин „белия балет“ намали изоставането от втория Атлетико Мадрид на 7 точки, а пасивът от лидера Барселона е 14 точки. Зинедин Зидан не можеше да разчита на много от основните си играчи, тъй като някои от тях страдат от контузии, а други получиха почивка от французина.

Двубоят започна кошмарно за Реал Мадрид, който в 6-та минута вече изоставаше в резултата след гол на Бустинса. След центриране в наказателното поле на „кралете“ Кико Касия не се намеси по най-добрия начин, но успя да отрази първия удар на Бустинса. След това при добавката Тео Ернандес не действаше концентрирано и Бустинса с глава отблизо вкара.

Реал Мадрид успя да изравни резултата в 11-та минута, когато Карим Бензема разигра много добре с Матео Ковачич. Хърватинът се опита да подаде към Каземиро, но бразилецът пропусна топката за Лука Ернандес, който с премерен удар вкара топката в долния десен ъгъл на вратата на Куеяр.

Реал Мадрид осъществи пълен обрат в срещата в 29-та минута след страхотна комбинация между Карим Бензема, Лукас Васкес и Каземиро, която бе завършена от бразилеца, който вкара топката във вратата на Куеяр.

Леганес можеше да изравни резултата в 64-та минута, когато Ел Жар центрира в наказателното поле на Реал Мадрид, където Клаудио Бовю надскочи Варан и стреля, но Кико Касия успя да спаси и да избие в корнер.

Домакините имаха сериозни претенции за дузпа в 67-та минута за нарушение на Ковачич срещу Ел Жар, но съдията Гонсалес Гонсалес остана безмълвен.

Реал Мадрид разигра добре в 82-та минута, когато Бейл комбинира с Иско, който шутира, но Куеяр спаси.

 Гарет Бейл отправи много хубав удар от разстояние в 89-та минута, но Куеяр се намеси и изби топката, което остана незабелязано нито от главния, нито от страничния съдия.

Съдията Гонсалес Гонсалес свири дузпа за Реал Мадрид в 90-та минута за нарушение на Диего Рико срещу Матео Ковачич. Хърватинът направи отличен пробив и двойно подаване с Гарет Бейл, след което излизаше сам срещу Куеяр, но бе съборен в наказателното поле на Леганес от Рико и арбитърът посочи бялата точка, Наказателният удар бе реализиран от Серхио Рамос, който прати топката в долния ляв ъгъл на вратата на Куеяр.

Реал Мадрид е на трето място в класирането с актив от 48 точки, Атлетико Мадрид е втори с 55 точки, а Барселона е лидер с 62, докато Валенсия е четвърти с 46. Леганес е тринадесети с 29 точки.