Членовете на испанския Барселона приеха на референдум новия финансов план за бъдещето на футболния клуб, в който е включена инвестиция от 1.5 милиарда евро за реновация на стадион "Камп Ноу", зала "Палау Блауграна" и цялата инфраструктура на тази територия.

Финансовата институция "Голдман Сакс", която през август отпусна кредит в размер на 595 милиона евро на Барселона за покриване на належащи дългове, ще финансира реновацията на стадиона с 35-годишен план за издължаване. Първите пет години са гратисен период за каталунците.

Планът получи подкрепа от 87.8 процента от 48,623 души, които бяха регистрирани с право на глас. Това са 44.2 процента от членовете на ФК Барселона. Те гласуваха и в подкрепа на план от 2014-а за заделянето на повече средства за погасяване на дълговете, които в момента са в размер на 1.35 милиарда евро. 673 милиона от тях са към банки.

Приоритет за Барселона обаче е реновацията на стадиона, която трябва да бъде завършена до края на 2025 година. Работата ще започне през 2022-а и крайната цел е увеличаването на капацитета до 105 хиляди, което ще направи "Камп Ноу" най-големия стадион в Европа.

Клубният президент Жоан Лапорта заяви, че след ремонта Барселона очаква да печели допълнителни 200 милиона евро на година. Това трябва да се случи посредством спонсорски договори, права над името на стадиона, продажба на билети, кетъринг, ВИП ложи и организиране на събития, различни от футболни мачове.

В новия план е залегнала и реновация на клубните офиси, както и на мултифункционалната зала "Палау Блауграна", където между 2015-а и 2018-а игра българският баскетболен национал Александър Везенков. През годините Барселона отнесе няколко глоби за това, че съоръжението не покрива стандартите за домакинства на мачове в Евролигата.

Очаква се реновацията на "Палау Блауграна" да бъде завършена през 2026 година, а ремонтите на офисната сграда и хотела - до края на 2027-а.