Вече сигурният шампион в Ла Лига Барселона игра феърплей при домакинството си срещу Хетафе и надигра мадридчани с 2:0 в двубоя от предпоследния 37-и кръг. Този резултат позволи на Валенсия да отмъкне 4-ото място от столичани благодарение на победа 3:1 над Алавес.

Наставникът на каталунците Ернесто Валверде направи няколко промени спрямо единадесеторката, която отнесе конфузно 0:4 от Ливърпул през седмицата и отпадна в полуфиналите на Шампионската лига. Яспер Силесен бе предпочетен на вратата, а в защита Самюел Умтити стартира вместо Клеман Ленгле като партньор на Жерар Пике. Малком получи рядък шанс да бъде част атакуващото трио, което се допълваше от Лионел Меси и Филипе Коутиньо. Последният определено затвърди впечатлението, че изпраща негативен сезон, като се контузи и беше заменен принудително двадесетина минути преди края на срещата.

На „Камп Ноу” домакините определено не влязоха по най-добрия начин, като в първия половин час позволиха доста на брой опасни атаки на Хетафе. Още в 11-ата минута щатният реализатор на мадридчани Хорхе Молина пропиля златен шанс и от вътрешността на наказателното поле шутира силно над гредата. В 27-ата негово попадение беше правилно отменено заради засада, а три по-късно друг негов изстрел премина на сантиметри покрай десния стълб.

Барса нанесе своя първи удар неочаквано след статично положение. Лионел Меси центрира от фаул, отсъден по десния фланг, а Жерар Пике коварно отклони топката към вратата. Стражът Давид Сория отрази шута, ала Артуро Видал дотича и направи успешна добавка – 1:0.

Три минути преди почивката Малком излезе съвсем сам срещу вратаря и се провали със завършващия удар, стреляйки право в Сория.

След почивката Барселона беше далеч по-убедитилен във всеки елемент от играта. В 55-ата минута Меси предизвика спасяване от Сория, а четири по-късно стражът на гостите по изключителен начин отби изстрела на Малком. 

Меси още два пъти беше отказан от Сория, като във втория случай – в 86-ата – стражът имаше огромен късмет, понеже аржентинецът определено не улучи топката така, както му се искаше. В 88-ата минута Хорхе Молина беше на сантиметри от това да изравни за Хетафе, като неговият изстрел с глава разтресе напречната греда.

Пропускът се оказа ключов, защото буквално в следващата атака Барса най-сетне преодоля яростната съпротива на противниковия страж. Меси и Серхи Роберто разиграха чудесно двойно подаване, което остави аржентинеца съвсем сам срещу вратаря. Той нанесе шут, а Джене Даконам с шпагат отклони топката в собствената си мрежа – 2:0.

По този начин Барса събра 87 точки на върха, което не беше от голямо значение предвид гарантираната вече титла. Хетафе остана с 58 и позволи на Валенсия да го застигне и задмине заради по-добрите показатели на „прилепите” в преките двубои (победа 1:0 и реми 0:0).

Кевин Гамейро

източник: Gulliver/Getty Images

За целта тимът на Марселино трябваше да вземе победа над гостуващия Алавес и го направи, макар и по не най-комфортния начин. Шимо Наваро смълча „Местая” с попадение в 12-ата минута, а „лос че” изравни в 29-ата чрез Карлос Солер, който пресече едно слабо връщане с глава към вратаря и плъзна кълбото в мрежата за 1:1.  Пет минути по-късно Даниел Парехо центрира по чудесен начин от ъглов удар отдясно по атаката, а бранителите на Алавес сякаш забравиха за Санти Мина, който с глава вкара за 2:1.

Финалният щрих на успокоение придаде Кевин Гамейро в 68-ата минута. Французинът реализира след изпипана асистенция на Гонсало Гедеш – 3:1.

В последния кръг Валенсия има за задача да спечели гостуването срещу 16-ия Валядолид, който не е застрашен от изпадане. Победа ще обезсмисли развръзката на двубоя между Хетафе и Виляреал в Мадрид.