Водачът във временното класиране на Ла Лига Барселона не допусна грешна стъпка при гостуването си срещу Виляреал от 15-ия кръг на испанското първенство. В доста напечен сблъсък хората на Ернесто Валверде се наложиха с 2:0 и запазиха преднината си от 5 точки пред втория Валенсия. "Жълтата подводница" имаше своите мигове в мача, когато видя един блестящ Марк-Андре тер Стеген на вратата, а през второто полувреме всичко за домакините приключи с изгонването на Раба за безумен шпагат в краката на Серхио Бускетс.

С резервните си цикламени екипи "блаугранас" отново разчитаха на звездите в атака Лионел Меси и Луис Суарес, които вкараха важните голове. За аржентинеца това бе вече 14-о попадение в първенството. Барселона събра 39 точки на сметката си, а Виляреал регистрира трето поредно поражение и остава 6-и с 21 (на 7 зад 5-ия Севиля).

Първото полувреме на „Ел Мадригал” нагледно показа, че всеки, който е очаквал безпроблемна победа за гостите, жестоко е сбъркал. Домакините играха много надъхано и използваха дори най-малкия шанс, за да създават проблеми на Барса, който можеше да си подложи за далеч по-успешно начало. Още в 5-ата минута Жерар Пике бе изпуснат при центриране от корнер, ала изстрелът му срещна напречната греда зад Серхио Асенхо.

Роберто Сориано беше основната заплаха за каталунците и го доказа в 16-ата минута. Тогава бившият футболист на Сампдория получи шанс да стреля от воле почти от упор, а Марк-Андре тер Стеген отвърна с изумителна намеса.

В 21-ата Меси опита късмета си от пряк свободен удар. Топката бе заложена на около 22 метра почти фронтално срещу вратата и макар аржентинецът да я завъртя над стената, Асенхо беше на мястото и спаси с лекота.

В 36-ата минута Сориано пак беше най-близо до гола при поредната бърза контраатака за Виляреал. Атакуващият халф шутира с десния крак от 22-23 метра, а кълбото профуча на не повече от половин метър край левия стълб.

Две по-късно Меси опита да отбележи по марков начин, стреляйки фалцово с левачката от дъгата. Кълбото имаше достатъчно сила и нямаше да е по силите на Асенхо, ако бе намерило очертанията на вратата.

След почивката треньорът на Барса Ернесто Валверде възприе доста по-атакуващ подход и малко след началото на второто полувреме в игра се появи Пако Алкасер. Скоро след това Барселона изпусна златна възможност вземе с аванс след скоростна размяна на пасове между Жорди Алба и Меси. Двойното подаване бе извън възмжностите на защитниците, а техничният шут на аржентинеца по земята за малко не облиза външната страна на лявата греда.

В 60-ата минута домакините резонно останаха с 10 души на терена заради безумно влизане на Раба срещу Серхио Бускетс. Играчът на „жълтата подводница” атакува буйно съперника си с бутоните в глезена и рано-рано пое към душовете.

Вече с човек повече на терена Барса започна още по-ярко да диктува събитията. В 67-ата за втори път гостите нацелиха рамката на вратата, като този път Суарес засече с шпагат ниско центриране на Жорди Алба. Диганолният му шут матира вратаря и се отби от левия стълб.

В 72-ата минута в познатия си стил лидерите в класирането откриха. Меси, Пако Алкасер и Луис Суарес с няколко бързи паса през дъгата матираха тотално защитата на противника, а уругваецът се озова сам срещу Асенхо. Бившият голаджия на Ливърпул финтира с лекота, а после реализира на празна врата – 1:0.

Въпреки численото неравенство Виляреал бе на път да нанесе изненадващ ответен удар в 76-ата. Мануел Тригерос изстреля страховит шут от границата на наказателното поле, който болшинството фенове по трибуните виждаха да влиза в мрежата. Тер Стеген беше на друго мнение и с ключова намеса предотврати изравняването.

Интригата умря 7 минути преди края на редовното време. Тогава защитниците на Виляреал сбъркаха фатално след изпълнение на аут, а Серхио Бускетс пресече подаване в половината на противника и моментално пусна към намиращия се пред пеналта Меси. „Десетката” овладя и с потеглянето си направи за смях двама от защитниците в жълто, които се строполиха един върху друг. След това бе детска игра за голмайстора на Ла Лига да намери долния ляв ъгъл за крайното 2:0.

В следващия кръг Барселона приема Депортиво Ла Коруня на своя "Камп Ноу", докато Виляреал има тежко гостуване срещу Селта Виго.