Отборът на Барселона постигна очаквана победа при домакинството си на Алавес в мач от 21-ия кръг на Примера дивисион. Успехът за „каталунците“ обаче не дойде никак лесно, като домакините трябваше да правят пълен обрат на резултата, за да изтръгнат трите точки с 2:1.

Двубоят бе и официалния дебют на Филипе Коутиньо в Ла Лига. Бразилецът започна като титуляр и остана на терена до 66-ата минута, когато бе заменен от Пако Алкасер.

След поредния си успех Барса събра актив от 57 точки на върха в подреждането, докато Алавес остана на две точки от зоната на изпадащите.

Очаквано мачът на „Камп ноу“ започна с териториален превес за домакините, които бяха сочени за абсолютен фаворит в срещата. Футболистите на Ернесто Валверде имаха инициативата в първия четвърт час на мача, но въпреки това чистите голови положения пред вратата на гостите липсваха.

Постепенно тимът на Алавес започна да надига глава и на свой ред пробва няколко контраатаки към Тер Стеген. При първата такава вратарят на домакините нямаше проблеми, но не такъв бе случаят при второто нападение на гостите.

След перфектно организирана атака с два паса в 23-ата минута, тимът на Алавес нанесе своя удар. След като отнеха топката пред своето наказателно поле, гостите съумяха да изнесат бързо топката, а Ибай Гомес Перес изведе по отличен начин Джон Гуйдети, който бе зад отбраната на домакините, но пасът към него дойде, когато той бе още в собствената си половина.

Опитният нападател напредна необезпокояван от никой, навлезе в наказателното поле и стреля покрай Тер Стеген. При удара Гуйдети се подхлъзна, но за негов късмет това не се оказа фатално и топката се озова в мрежата.

След откриването на резултата каталунците отново хвърлиха всичко в предни позиции, но отново без особен късмет. В 32-ата минута Филипе Коутиньо имаше първата си възможност за гол с фланелката на Барса, но силният му удар от границата на наказателното поле срещна тялото ба бранител и излезе в корнер.

Само две минути по-късно стражът на гостите Пачеко трябваше да се намесва сериозно след шут на Лионел Меси от пряк свободен удар. Малко преди почивката, отново аржентинецът се нагърби с изпълнение на нов фаул, но и този път изстрелът му бе отразен с вещина от вратаря.

Втората част отново започна с териториален натиск за Барса, а гостите от Алавес приеха играта дълбоко в своята половина и чакаха своя шанс на контраатака. Първата отлична възможност за възпитаниците на Абелардо Фернандес дойде в 62-ата минута. Първо Ибай Гомес озова на прекрасна позиция за изстрел фронтално срещу вратата, но вместо да стреля, реши да финтира двама защитници на Барса. В крайна сметка топката попадна в Дуарте отляво, който стреля по диагонала, но на пътя на топката застана Жерар Пике, който изби в корнер.

В следващите няколко минути изненадващо или не, гостите се задържаха по-продължително в половината на домакините, но двата удара към вратата на Тер Стеген бяха отразени от немския страж.

В 72-ата минута все пак Барса загатна за класата си и успя да изравни резултата. Андрес Иниеста пое инициативата и след като проби отлично по лявото крило, центрира на крака на Луис Суарес, който с удар от въздуха успя да промуши топката между няколко футболисти и вратаря на Алавес за 1:1.

Шест минути преди последния съдийски сигнал на сцената отново изгря Лионел Меси, който с лекота реализира от пряк свободен удар и осигури поредната победа за Барселона в Ла Лига.

Така „каталунците“ продължават да бъдат единствения тим в шампионат, който от началото на сезона няма допуснато поражение. Отборът на Ернесто Валверде има 18 победи и три равенства в актива си.