Очакваното се случи на стадиона на Ейбар - Барселона победи с 4:0 и продължи да притиска лидерите в Примера дивисион. Денис Суарес, Лео Меси, Луис Суарес и Неймар изковаха успеха на каталунците, но в този успех имаше и лек горчив привкус. 

След само осем минути игра "блаугранас" останаха без основния си халф Серхио Бускетс, който напусна терена на носилка след съприкосновение с Гонсало Ескаланте и е със съмнения за частично разкъсани връзки на глезена. Това може да го остави за дълго извън терена. В последните минути се контузи и Жорди Алба, та отборът му трябваше да доиграе срещата с десетима на терена. 

В този мач домакините показаха зъби и равностойна игра в първите минути. Точно при едно от коравите влизания на техен играч се стигна и до травмата на Бускетс. В 8-та минута Ексаланте влезе малко по-бурно, но първоначално не изглеждаше, че ще има проблеми за халфа на каталунците. 

Впоследствие обаче се видя, че проблемите му са по-сериозни и се наложи смяна. На терена влезе Денис Суарес, който малко по-късно се превърна в един от героите за гостуващия отбор. Защото откри резултата в момент, в който Барса не играеше особено добре. 

Той се разписа в 32-та минута, след като получи топката на границата на наказателното поле след неуспешен удар на Меси и прати топката по земя в долния ляв ъгъл на вратата за 1:0. Това беше първият му гол с екипа на каталунците. 

А преди това Ейбар само може да съжалява, че не откри резултата. В 24-та минута Адриан стреля от границата на наказателното поле, но Марк-Андре Тер Стеген изби. До тази ситуация се стигна след ужасна грешка на Жереми Матийо. Малко след това и изстрел на Педро Леон беше избит. 

В крайна сметка се стигна до гола на Суарес почти от нищото, а след него Барселона заигра доста по-добре. До почивката Самюел Умтити изпусна на почти празна врата, а в продължението на първата част Луис Суарес тресна и гредата. 

След подновяването на играта Лео Меси прояви гения си и удвои за 2:0 в 50-та минута. Тогава той отне една топка в центъра и подаде надясно към Луис Суарес. Той се втурна към наказателното поле, а уругваецът го намери с великолепен пас на крак на 7-8 метра от вратата. И за аржентинеца не остана друго, освен да скъса мрежата за 2:0. 

Малко след това Гонсало Ескаланте се разписа за Ейбар, но попадението беше отменено заради засада. Това на практика пречупи домакините, въпреки че те отправиха още няколко удара, отразени обаче с вещина от Тер Стеген. 

В 68-та минута Барса оформи класиката в този мач. Луис Суарес открадна топката от замоталия се с нея Флориан Лежюн, озова се сам срещу вратаря и стреля в близкия му ъгъл, за да направи 3:0. 

До края уругваецът изпусна още поне три чисти шанса да се разпише, а веднъж това стори и Иван Ракитич. Педро Леон и Ескаланте имаха своите шансове за Ейбар. В последната минута остана време за Неймар да се разпише и да оформи крайното 4:0, след като се разписа сам срещу вратаря след асистенция на Алеиш Видал.

Трябва да се отбележи, че Жорди Алба не довърши двубоя заради травма и увеличи проблемите на Луис Енрике. Неговото състояние ще се определи след прегледите в понеделник.  

Така Барса се поздрави с трите точки и събра 41 на третата позиция - на една зад втория Севиля и на две зад лидера Реал Мадрид. Ейбар пък е на десетата позиция с 26 точки и все още може да мечтае за място в зона Европа.