Барселона спечели местното дерби срещу Еспаньол с 3:0 от 35-ия кръг на Ла Лига, което се игра на стадион „Корнея Ел-Прат“. По този начин „блаугранас“ остава временно на първо място в класирането и увеличава натиска върху Реал Мадрид, който няма право на грешка, за да спечели титлата в испанското първенство. Два от головете при победата на Барселона вкара Луис Суарес, който по този начин спря серията си от поредни мачове без отбелязано попадение. Третият гол за „блаугранас“ реализира Иван Ракитич.

Пред Еспаньол се откри първата отлична възможност в срещата. В 6-та минута Фелипе Кайседо подаде към Хурадо, който изскочи сам срещу Марк-Андре тер Стеген, но стреля неточно.

Барселона изпусна отлична възможност да поведе в резултата в 12-та минута, когато Лионел Меси подаде към Неймар, който преодоля Хави Лопес, след което отправи много хубав удар, но Диего Лопес спаси.

Барселона пропиля много изгодно положение в 40-та минута, когато Неймар сложи топката на главата на Серхи Роберто, но той не успя да намери целта.

Барселона поведе в резултата в 50-та минута, когато Хурадо допусна много груба грешка. Той се опита да върне топката назад, но вместо това я подари на Луис Суарес, който се измъкна от опеката на Аарън Мартин, след което излезе сам срещу Диего Лопес и отблизо вкара.

Неймар оптрави много хубав удар в 61-та минута, но Диего Лопес спаси.

Еспаньол пропусна да изравни резултата в 71-та минута, когато Тер Стеген отрази удара на Хурадо.

Барселона удвои своята преднина в 78-та минута, когато Лионел Меси направи впечатляващ пробив, след което подаде към Иван Ракитич, който не пропусна да вкара, изпращайки топката в долния ляв ъгъл на застиналия Диего Лопес.

Барселона реализира трети гол в 87-та минута, когато Лионел Меси се опита да намери Суарес. Аарън Мартин не успя да изчисти топката и от това се възползва Луис Суарес, който я открадна и отблизо вкара топката във вратата на Диего Лопес.

Барселона можеше да вкара четвърти гол в 89-та минута, когато Луис Суарес изведе Неймар сам срещу Диего Лопес, но вратарят на Еспаньол спаси удара на бразилеца.

Диего Лопес спаси удара на Лионел Меси в 90-та минута.

Барселона е лидер с 81 точки, колкото има и Реал Мадрид, който е и с мач по-малко. Еспаньол е девети с 50 точки.