Барселона продължава с победния си ход в испанското първенство, след като спечели по повече от категоричен начин каталунското дерби. „Блаугранас“ разби с 5:0 Еспаньол на „Камп Ноу“ в двубоя от третия кръг на Ла Лига. Голямата звезда на Барселона Лионел Меси се отличи с хеттрик, а по едно попадение добавиха Жерар Пике и Луис Суарес. Официален дебют за Барселона направи новото попълнение в състава на Ернесто Валверде – Усман Дембеле, който записа и своята първа асистенция.

От трибуните на "Камп Ноу" на няколко пъти по време на мача имаше скандирания, които призоваваха Хосеп Мария Бартомеу да си подаде оставката. 

Барселона поведе в резултата в 26-та минута, когато Иван Ракитич пусна отличен извеждащ пас към Лионел Меси, който обаче бе в положение на засада, когато получи топката. Такава не бе маркирана от страничния съдия, което позволи на аржентинеца да овладее топката в наказателното поле на Еспаньол, да финтира един защитник на гостите и с премерен удар да изпрати топката в горния десен ъгъл на вратата на Пау Лопес.

Барселона организира отлична атака в 31-та минута, когато Меси и Ракитич направиха двойно подаване, след което хърватинът стреля, но Пау Лопес успя да спаси. Топката попадна в Меси, който шутира, но ударът му бе блокиран.

Барселона удвои своята преднина в 35-та минута. След троен рикошет топката попадна в Жорди Алба, който пусна към Лионел Меси. Аржентинецът успя да засече топката и да я вкара във вратата на Пау Лопес.

Барселона продължи да доминира и в 37-та минута след центриране от корнер в наказателното поле на Еспаньол Иван Ракитич стреля с глава, но Пау Лопес спаси.

Луис Суарес получи отличен извеждащ пас в 39-та минута, след което стреля, но неточно в аут.

Еспаньол можеше да намали своето изоставане в 43-та минута, когато пред Пабло Пиати се откри отлична възможност в наказателното поле на Барселона, но след удара му топката се спря в левия стълб на вратата на Марк-Андре тер Стеген.

Пау Лопес направи впечатляващо спасяване в 49-та минута, когато отрази удара на Луис Суарес.

Жорди Алба допусна много груба грешка в 51-та минута, което позволи на Пабло Пиати да се озова на отлична позиция, но стреля неточно в аут.

Барселона организира много добра атака в 53-та минута, когато Жерар Деулофеу подаде към Лионел Меси, който стреля, но встрани от левия стълб на вратата на Пау Лопес.

Две минути по-късно Лионел Меси подаде към Луис Суарес, който стреля, но над напречната греда.

Еспаньол пропусна нова много изгодна възможност да върне интригата в мача в 61-та минута, когато Лео Баптистао стреля, но Умтити успя да постави крака си на пътя на топката и след това тя излезе в корнер.

Барселона поведе с 3:0 в 67-та минута, когато Жорди Алба подаде към Лионел Меси, който само отклони топката във вратата на Пау Лопес.

Усман Дембеле направи своя официален дебют за Барселона, след като се появи в игра в 68-та минута на мястото на Жерар Деулофеу. 

Барселона вкара четвърти гол в 87-та минута, когато Иван Ракитич центрира от корнер в наказателното поле на Еспаньол, където Жерар Пике засече топката с глава и я изпрати във вратата на Пау Лопес.

Барселона реализира пето попадение в срещата в 90-та минута, когато след отлична контраатака Усман Дембеле подаде към Луис Суарес, а той с прецизен удар не остави никакви шансове на Лопес, който застина на място.

Барселона продължава да бъде без допуснат гол от началото на сезона и е със 100% актив – 9 точки. Еспаньол има само 1 точка.