Отборът на Барселона се наложи с 4:1 над Еспаньол в първия си мач от осминафиналите за Купата на Краля. Точни за успеха на тима на Луис Енрике бяха Лионел Меси, който бе точен на два пъти, Жерар Пике и Неймар. За Еспаньол Фелипе Кайседо реазлизира почетното попадение.

Припомняме, че преди броени дни двата състава направиха 0:0 в Ла Лига, но двубой за Купата Меси и компания взеха подобаващ и сладък реванш срещу съседа си.

Срещата ще бъде запомнена от Арда Туран като първия му официален мач като титуляр за „блаугранас“. Същевременно дебют направи Алеиш Видал, който се появи на терена през второто полувреме. 

Еспаньол започна силно, а още в 9-ата минута гостите излязоха напред в резултата. Кайседо бе изпуснат, с мощен удар направи 1:0.

Радостта на „лос перикитос“ обаче на трая дълго, и в 13-ата минута Андрес Иниеста намери много добре Лионел Меси, който остана сам срещу вратаря и с техничен удар го преодоля за 1:1.

В 23-ата минута домакините имаха претенции за дузпа срещу Неймар, но главният рефер посочи играта да продължи.

Лионел Меси остави феновете без дъх в 44-ата минута, след като изпълни по великолепен начин фаул. Топката рикошира в напречната греда, след това тупна около голлинията, за да я премине и да се оплете в мрежата за 2:1. С този гол четирикратният носител на Златната топка вече е бележил във всички клубни турнири за Барса от пряк свободен удар.

Малко преди края на първата част между играчите на двата състава възникна напрежение. Арда Туран влезе малко по-грубо във вратаря на на Еспаньол Пау, което доведе до „прехвърчане на искри“. Един от най-активните в тази ситуация пък – Луис Суарес – получи и жълт картон.

След почивката възпитаниците на Луис Енрике стигнаха и до нов гол. В 49-ата минута след отлична асистенция от Лионел Меси, Жерар Пике отбеляза за 3:1.

Малко след това зрителите станаха свидетели на неприятна сцена. Вратарят на Еспаньол Пау Лопес настъпи падналия в наказателното му поле Меси, което не бе видяно от рефера. Аржентинският техничар опита да потърси сметка, но колегите му го успокоиха.

В 66-ата минута Меси изпълни нов фаул, опита директен обстрел, но Пау изби топката. Последва корнер, от който не произлезе нищо.

Луис Суарес напредна от дясно в 76-ата минута, но изстрелът му бе отразен от стража на „лос перикитос“. Уругваецът засече центриране от корнер в 81-ата минута, но изкара топката в страни от левия стълб на Пау.

В 88-ата минута домакините отбелязаха и четвърти гол във вратата на съседите им. След хубава двойна комбинация между Меси Неймар последният преодоля стража на гостите за 4:1, оформяйки крайния резултат.

Еспаньол не успя да завърши двубоя в пълен състав, след като Ернан Перес бе изгонен с втори жълт картон в 72-ата минута, а Папе Диоп напусна терена с директен червен картон в 75-ата минута. 

Реваншът е 13 януари от 22.00 часа.