Барселона вече вижда титлата от Примера дивисион във витрината си, след като постигна повече от убедителна победа с 5:0 над Еспаньол, в предпоследния кръг от сезона.

Така, с един мач до края, Барса води с 88 точки, а Реал Мадрид има 87. Атлетико сам се изхвърли от битката, като загуби от вече изпадналия от елита Леванте.

В последните си срещи, Барса гостува на Гранада, а Реал Мадрид - на Депортиво Ла Коруня.

Последната победа на Барса с подобен резултат в дербито – 5:0, датира от 1992 година, когато Христо Стоичков вкарва първия гол.

Край, Атлетико приключи с битката за титлата

Лионел Меси откри резултата след перфектен пряк свободен удар, пращайки топката в горния десен ъгъл.

В 11-та минута попадение на Барса не бе зачетено, след като Иван Ракитич добави една топка в мрежата, но според страничния рефер бе в засада. Меси отне топката в наказателното, вратарят тръгна да му скъсява ъгъла, а той шутира и Ракитич отблизо на празна врата засече.

Неймар отправи фантастичен удар в 18-та минута, но прелетя точно над напречната греда.

В 33-та минута останаха съмнения за дузпа за неотсъдена дузпа в полза на Барса. Меси стреля, защитник на Еспаньол блокира удара, но отбитата топка бе овладяна на гърди от аржентинеца, след което Дуарте го ритна с левия крак, но съдията не бе на добра позиция, за да види ситуацията.

През второто полувреме Барселона бързо си реши всичко, с две попадения за по-малко от 10 минути.

В 52-та Луис Суарес вкара 36-я си гол в Ла Лига, след асистенция на Меси, а след това отново уругваецът се разписа в 61-та минута. Суарес вкара с глава, след центриране от корнер.

Отново за десетина минути Барселона мушна два гола, за да направи 5:0.

В 74-та минута Рафиня се ориентира най-добре в пеналта, за да увеличи аванса на своите, а в 83-та Луис Суарес асистира на Неймар, за когото остана лесното, да добави в мрежата, за да оформи крайния резултат.