В страхотен мач за Купата на Краля Атлетик Билбао поднесе изненада, побеждавайки Барселона с 2:1. Двубоят бе първи от осминафиналите в турнира като момчетата на Луис Енрике все пак ще имат реванш, в който да стигнат до крайния успех.

В Билбао обаче домакините заслужиха успеха си с добра игра през голяма част от двубоя и истинско опълчение в последните 10 минути, в които бяха с 9 души на терена.

Луис Енрике определено не бе подценил двубоя като заложи на всичко най-добро в състава си, включително и на звездното трио Меси-Суарес-Неймар.

Въпреки това Атлетик стартира двубоя по-добре и в 25-ата минута стигна и до първия гол в двубоя. Андрес Иниеста сбърка с подаването, Андер Итураспе открадна топката и я подаде към Ариц Адуриц, който от своя страна продължи надясно към Раул Гарсия. Гарсия пък върна жеста и с перфектно центриране намери Адуриц, за когото не бе проблем от един метър да чукне топката с глава за 1:0.

Само 2 минути по-късно Атлетик вече водеше с 2:0. Адуриц този път бе асистент, след като по прекрасен начин с пета намери Иняки Уилямс, който пък с великолепен изстрел с воле удвои аванса на своя отбор.

В 38-ата минута Адуриц се замеси в лек скандал, след като удари без топка в гръкляна Самюел Умтити, а централният бранител за момент не можеше да диша.

В края на първата част Барса пое контрола над случващото се, а Горка Ираисос трябваше да избива след опасен шут на Неймар.

В последните секунди на полувремето дойде и най-спорният момент в мача. Неймар бе свален в наказателното поле от Чаби Ечейта, но съдията не отсъди дузпа. 

Каталунците стартираха на високи обороти през второто полувреме и 7 минути след подновяването на играта успяха да върнат едно попадение. Лео Меси бе автор на гола след прекрасно изпълнение на пряк свободен удар. Ираисос успя да се намеси, след което топката срещна напречната греда и влезе във вратата. Ираисос бързо я изби, но страничният съдия внимаваше  сигнализира, че кълбото е преминало голлинията с целия си обем.

Барса продължи да играе по-добре, но без да създава сериозни опасности пред противниковата врата.

В 74-ата минута обаче Атлетик остана с човек по-малко заради втори жълт картон на Раул Гарсия.

Малко по-късно Меси бе близо до нов гол, но Аймерик Лапорт изби топката в последния момент.

В 81-ата минута бе ред за нов удар по Билбао. Итураспе също си заслужи втори жълт картон за нарушение срещу Неймар и така домакините останаха с 9 души на терена.

Логично това доведе до брутален натиск на каталунците в последните минути. Като истински опълченци обаче баските се справиха с предизвикателството като имаха и солидна доза късмет. В последните секунди след центриране от корнер, Меси уцели гредата от десетина метра, а след това при добавката Пако Алкасер не успя да уцели вратата.

Реваншът в Барселона е след по-малко от седмица, на 11 януари.