Хърватската прокуратура е повдигнала обвинения срещу футболиста на Реал Мадрид Лука Модрич за лъжесвидетелстване по време на процеса, който се води за корупция срещу бившия шеф на Динамо Загреб Здравко Мамич.

Модрич бе разпитван относно разследването, което се прави за неговия трансфер от Динамо Загреб в Тотнъм. Той даде показания през 2015 година.

Лъжесвидетелстването е престъпление, което е наказуемо по хърватската прокуратура, като наказанията варират от шест месеца до пет години затвор.

57-годишният Мамич бе съден заедно с още трима за предполагаемо присвояване на 15 милиона евро от трансфери на играчи в чужди клубове, включително сделката за Морич с Тотнъм през 2008 година. Те също така бяха обвиняеми относно укриването на данъци в размер на 1,5 милиона евро.

Половината от 23-те милиона, които Тотнъм плати принадлежат на Модрич, защото той притежава 50% от правата по прехвърлянето, но голяма част от парите се оказаха в ръцете на семейство Мамич.

„Мисля, че Динамо получи от трансфери ми в Тотнъм 21 или 23 милиона евро, като част от тях ми бяха платени на мен, въз основа на анекс в договора, който подписах с Динамо за разделяне на тази сума на 50-50“, обяви Модрич в процеса.

Лука Модрич на разпит по обвинение в лъжесвидетелстване

До 5 години "на топло" грозят Модрич в Хърватия