Часове преди Ел Класико треньорът на Барселона Хосеп Гуардиола намекна, че смята да води каталунския гранд и през следващия сезон. 41-годишният специалист заяви, че ако Реал Мадрид победи в дербито на „Камп Ноу“, той ще поздрави Жозе Моуриньо и футболистите му за спечелването на Ла Лига, а веднага след това ще започне да се готви за следващия сезон.

Бъдещето на Гуардиола начело на „блаугранас“ бе тема на непрекъснати дебати през последните няколко месеца. Въпреки това на пресконференцията преди двубоя наставникът, макар и индиректно, потвърди, че смята да продължи договора си с Барселона. „Ако Реал спечели или стигне до равенство, титлата е тяхна“, каза бившият съотборник на Христо Стоичков в каталунския гранд. „Победата е единствената опция за нас и ако не я постигнем, те са сигурни шампиони. Ще им честитя трофея и ще започна да се готвя за следващата година.“

„Реал ще дойде тук, за да спечели двубоя, да ни пресира. Когато ние владеем топката, те се възползват по-най добрия начин от пространствата, които отваряме в защита, и това е тяхното главно достойнство. Те може би играят една идея по-малко защитен футбол от Челси. Реал винаги причинява повече проблеми, от който и да е друг отбор. Те винаги играят добре, без значение дали са спечелили или загубили срещата“, завърши Гуардиола.