Съотборниците в испанския шампион Барселона - Лионел Меси и Шави Ернандес, ще се конкурират с Кристиано Роналдо от големия съперник Реал Мадрид за приза на най-добър футболист в света през 2011 година.

Тримата финалисти бяха избрани от общо 23 номинации в понеделник. Присъствието на тези играчи не е изненада и наподобява финалната тройка от миналата година, когато победител беше Меси. Тогава той се конкурираше отново с Шави, но на мястото на Роналдо беше неговият съотборник Андрес Иниеста, който вкара победния гол за Испания на финала на световното първенство срещу Холандия.

Ако Меси спечели престижната награда за трети път, ще се изравни с французина Мишел Платини и холандците Йохан Кройф и Марко Ван Бастен. Аржентинецът е носител на "Златната топка" за 2009 и 2010 година.

Меси и Роналдо вкараха по 17 гола за Барселона и Реал Мадрид през новия сезон в испанското първенство. Именно те двамата са основни фаворити за първото място, което ще бъде обявено на 9 януари в Цюрих, Швейцария.

Освен отбелязаните 31 гола през миналия сезон, в който Барселона спечели титлата в Примера дивисион, Меси е фаворит с гола си при победата с 3:1 над Манчестър Юнайтед във финала на Шампионската лига. Този трофей прави и неговия треньор Хосеп Гуардиола фаворит за мениджър на годината. Съперници на испанеца са португалецът Жозе Моуриньо от Реал Мадрид и шотландецът Алекс Фъргюсън от Манчестър Юнайтед.

Реал Мадрид е лидер в испанското първенство в момента и победи Барселона на финала за купата на Краля през пролетта, а това са единствените доводи на гласуващите за Моуриньо. Португалецът се оказа губещ в първенството и в полуфиналите на Шампионската лига срещу каталунците.

Меси, бразилецът Неймар и англичанинът Уейн Рууни са номинираните футболисти за най-красив гол. Претенденти за титлата за най-добър треньор в женския футбол пък са французинът Бруно Бини, американецът Пая Съндхедж и японката Норио Сасаки, която изведе възпитаничките си до световна титла с победа над САЩ.