Испанският национален отбор победи Русия с 4:1 по категоричен начин и започна като по учебник участието си на Европейското първенство. Хеттрик за иберийците реализира бързоногият нападател Давид Вия.

Испания успя с лекота да наложи своя стил на игра, като използваше много прости и ефективни подавания, които често извеждаха Вия и Торес зад гърба на руската отбрана. От своя страна Сборная не показа с какво си заслужи мястото на Евро 2008, като атакуваше еднообразно и твърде разпиляно. Русия страдаше и от тотална липса на късмет, като удари две греди през първите 45 минути.

Давид Вия откри резултата в 20-та минута, когато едно дълго подаване изведе Фернандо Торес, той на скорост навлезе в наказателното поле и връхлитащият Вия я заби в мрежата.

Малко след това руският тим пропусна да изравни, когато Съичев центрира ниско от дясно, топката мина през куп от играчи и се озова в краката на Зирянов, но той от десетина метра нацели гредата. В 41-та минута Роман Павлюченко удари за втори път стълба над Касияс. Първо той от пряк свободен удар стреля в стената, а при втория опит след рикошета намери гредата.

Испания нанесе много тежък удар само минута преди края на полувремето, когато Давид Вия отбеляза втория си гол. Той получи страхотен пас от Иниеста, измъкна се от защитата на Русия, излезе сам срещу Акинфеев и с убийствена точност вкара за 2:0.

След почивката испанският тим излезе напълно спокоен и не бързаше в действията си, разиграваше бавно в средата на терена и бе очевидно, че ще се разчита на бързината на Вия за контраатаки. По-статичният Торес бе заменен още в първите десет минути на частта и така „Ла Фурия” заигра още по-раздвижено в центъра.

Руският отбор не изглеждаше много различно от първото полувреме, въпреки опитите на Гуус Хидинк да направи промени в състава. Той пусна в игра Бъистров, Торбински и Адамов, но това доведе само до лек натиск върху испанската отбрана. Изненадващо Хидинк направи и двойна смяна, като извади Бъистров след като му даде само 20 минути на терена. Сборная опитваше късмета си най-вече с апатични далечни удари и центрирания.

Давид Вия оформи своя хеттрик в 75-та минута след прекрасна индивидуална акция. Нападателят на Валенсия надигра сам отбраната на руснаците и стана водещ реализатор на Евро 2008 до момента.

Когато всичко на „Тиволи-Нои” вече бе ясно, паднаха и още две попадения, по едно за двата тима. В 86-та минута най-после Павлюченко засече едно центриране в наказателното поле и с глава прати топката ниско право в мрежата. Семак пропусна да намали още изоставането на Русия, като от шест метра стреля лекичко в Касияс в 90-та минута.

Триходова атака на Испания завърши с отбелязването на четвърти гол във вратата на Акинфеев. Фабрегас получи непокрит в наказателното поле и с глава оформи крайния резултат. Останаха съмнения за засада, но реферът одобри гола и той бе зачетен за 4:1.

Принц Фелипе заедно със съпругата си Летисия подкрепяха испанците, а на стадиона бе и кметът на Русия Юрий Лужков с половинката си.

Това бе и най-резултатният мач до момента на Евро 2008, като за първи път на шампионата и двата тима се разписаха в срещата.