Съботната програма на петия кръг в Ла Лига ни предлага мачове на двата мадридски гранда Реал и Атлетико. Вторият и третият от миналия шампионат сгрешиха в миналия кръг, когато завършиха наравно 1:1 съответно с Атлетик Билбао и Ейбар. 
Ще се върнат ли "белите" и "дюшекчиите" на пътя на победите в Ла Лига след силните си евромачове в Шампионската лига през седмицата?

Селта – Валядолид

Галисийците от Селта искат да затвърдят своя силен старт с нов успех. До момента момчетата на новия наставник Антонио Мохамед са с актив от 7 т. след два успеха, едно равенство и една загуба, което ги нарежда зад лидерите Барселона и Реал Мадрид на третото място. Сега на „Балаидос“ идва Валядолид, който е един от трите отбора в лигата, заедно с Валенсия и Леганес, който все още не е постигнал успех от началото на кампанията. 

Селта със сигурност ще бъде един от тимове, които ще се борят за позиции, даващи право на участие в Европа, а победата над Атлетико Мадрид с 2:0 в края на август вече затвърди амбициите на тима от северозападна Испания.

Новаците от Валядолид все още опипват плахо почвата в шампионата, като до момента са записали две поражение и две равенства, заемайки предпоследното място в таблицата. По-плашещо за тима на Серхио Гонсалес е, че неговите момчета все още не са отбелязали гол във вратите на съперниците си. 
За домакините Робърт Мазан е контузен, докато защитникът Густаво Кабрал е наказан заради червения си картон срещу Жирона. Очаква се Антонио Мохамед да промени схемата, използвайки четирима в защита. Очаква се Софиан Буфал да стартира като атакуващ халф. В нападение Гомес, Аспас и Систо трябва да поведат тима към трети успех в шампионата. 

Халфът на Валядолид Антонио Котан тренира със съотборниците си през тази седмица, въпреки че преди това имаше проблем с контузия на коленете, докато полузащитникът Луисими е аут до края на месеца заради травма в бедрото.

Статистика за преките сблъсъци между двата тима гласи, че Селта е спечелил пет от последните си шест мача с днешния си съперник. 

Срещата между Селта и Валядолид е в събота, 22 септември, от 17:15 часа, като ще може да бъде гледана пряко по MAX Sport 1.

Хетафе - Атлетико Мадрид

Вицешампионът от миналия сезон в Ла Лига Атлетико Мадрид стартира под очакванията с 5 т. от първите 4 кръга. В последния уикенд тимът на Чоло Симеоне мина през иглени уши, за да вземе точка срещу бойкия Ейбар, вкарвайки изравнително попадение късно в добавеното време на двубоя.

Сега носителят на Лига Европа гостува на градския съперник Хетафе в мач от петия кръг на шампионата. Отборът от „Колизеум Алфонсо Перес“ бе най-грубият през миналия сезон, получавайки най-много жълти картони, както и отправяйки най-малко удари към вратите на съперниците си. Също така Хетафе е отборът от всички Топ 5 първенства в Европа, който държи топката в най-малък период от време - за четири мача общо малко над 50 минути.

Биткаджийският дух на Хетафе може да създаде много проблеми на Атлетико. И двата тима имат почти идентичен стил на игра, но по-голямата класа със сигурност е в полза на „дюшекчиите“. 

Халфовете на домакините Микел Бергара и Игнаси Мигел, както и защитникът Мауро Арамбари ще останат извън групата поради травми. Джене трябва да се върне в сърцето на защитата за Хетафе, а Леандро Кабрера би трябвало да остане на скамейката. Хорхе Молина ще запази своето място на върха на атаката на Хетафе, редом до Анхел Родригес. 

Очаква се нападателят на Атлетико Мадрид Никола Калинич да бъде готов за игра след травма в глезена, докато бранителите Стефан Савич и Сантиаго Ариас са аут поради травми. Родри ще остане в халфовата линия, след като игра силно срещу Монако (2:1) през седмицата. Героят от мача с Ейбар Борха Гарсес ще бъде на скамейката в опит отново да върши тежката работа.

Атлетико спечели пет от последните шест двубоя срещу този съперник. В нито един от последните шест мача пък Хетафе не е вкарал попадение във вратата на „червено-белите“.

Срещата между Хетафе и Атлетико Мадрид е в събота, 22 септември, от 19:30 часа, като нея ще можете да гледате по MAX Sport 1.

Реал Мадрид – Еспаньол

В предишния кръг Реал направи първа грешна стъпка в лигата при хикса 1:1 с Атлетик Билбао. Така тимът не успя да запази 100-процентовия си актив и изостана с две точки от едноличния лидер Барселона. 

„Кралете“ взеха с лекота първия си мач от групите в Шампионската лига, надделявайки над Рома с 3:0, а сега те ще искат да се върнат на пътя на победите и в шампионата. В 5-ия кръг на „Бернабеу“ идва каталунският Еспаньол, който като домакин винаги е опасен, но като гост не се справя особено добре. 
Неприятното за „лос перикитос“ е, че те са загубили всички своите пет гостувания на Реал в последните години. 

В отсъствието на Кристиано Роналдо, Гарет Бейл се оказа търсеният голмайстор от началото на сезона. Уелсецът вече има пет гола в шест мача за Реал.
„Белите“ нямат проблеми със състава си. Очаква се наставникът Жулен Лопетеги да даде почивка на десния бек Дани Карвахал. Хесус Вайехо е възстановен от контузията и ще може да вземе участие в срещата. Алваро Одриасола трябва да замени Дани Карвахал по десния фланг, Начо ще заеме мястото на Варан, а Дани Себайос вероятно ще се появи на мястото на Каземиро.

За Еспаньол централните бранители Давид Лопес и Оскар Дуарте са с травми, но все пак наставникът Руби може да реши да рискува с един от двамата.

Серхио Гарсия ще бъде предпочетен по левия фланг на мястото на Пабло Пиати.

Срещата между Реал Мадрид и Еспаньол е в събота, 22 септември, от 21:45 часа, като нея ще можете да гледате по MAX Sport 1.

Останалите мачове от съботната програма на Ла Лига са: 

Райо Велекано – Алавес 14:00 часа

Ейбар – Леганес 17:15 часа