Съботната програма на седмия кръг в испанската Ла Лига впуска в битката отборите, завършили в Топ 4 през миналия сезон – Барселона, Атлетико Мадрид, Реал Мадрид и Валенсия. 

Вечерта ще завърши с един наистина пленителен дерби мач, противопоставящ европейския клубен шампион на носителя на трофея от Лига Европа за изминалата кампания – Реал Мадрид и Атлетико Мадрид на „Сантиаго Бернабеу“.

Ето какво можем да очакваме от днешните двубои:

Реал Сосиедад - Валенсия

За голяма изненада на всички Валенсия на Марселино Гарсия Торал все още няма победа от началото на сезона в Ла Лига. Тимът от „Местая“ записа 5 равенства и една загуба и едва с 5 т. след шест кръга, като заема 16-о място в таблицата. Сега „прилепите“ гостуват на много негостоприемния „Аноета“ в мач срещу Реал Сосиедад. Баските се закотвиха здраво в средата на таблицата (10-ти) с балансиран актив от 2 победи, 2 загуби и 2 равенства до този момент.   
В междинния кръг Валенсия бе близо до успеха срещу Селта, но късен гол на Яго Аспас на „Местая“ лиши домакините от пълния комплект от три точки. Неприятната новина за валенсианци е, че Сосиедад е спечелил последните 4 от 5 двубоя у дома срещу тях.

За домакините отдаденият под наем от Реал Мадрид ляв бек Тео Ернандес и Хуанми са аут поради наказания. Сандро остава под въпрос, което отново може да позволи на Уилиям Хосе да застане на върха на атаката за тима. Той би трябвало да си партнира с Давид Сурутуза и Микел Ойарзабал.

За Валенсия звездите в халфовата линия – Жофри Кондогбия и Дани Парехо, ще бъдат на линия след изтърпени съответно контузия и наказание. Нападателят Санти Мина не е готов за сблъсъка и ще го пропусне. На върха на атаката отново ще бъдат Родриго Морено и Митчи Батшуай.

Езекиел Гарай е готов да започне от първата минута, но Мухтар Диакаби по-скоро ще бъде предпочетен в сърцето на защитата заедно с Габриел Паулища.

Срещата между Реал Сосиедад и Валенсия е в събота, 29 септември, от 14:00 часа, като нея ще можете да гледате пряко по Max Sport 1.


Барселона - Атлетик Билбао

Барселона сякаш се срути в последната седмица. Тимът записа равенство на „Камп Ноу“ срещу Жирона (2:2), а три дни по-късно бе покосен от последния в таблицата Леганес като гост (1:2). Две срещи, в които тимът на Ернесто Валверде не изглеждаше никак обнадеждаващо.

Радващото за тима е, че прекият конкурент за титлата Реал Мадрид също "спука гуми" на „Рамон Санчес Писхуан“ и не успя да се противопостави на Севиля (0:3). 

Сега пред каталунците изкачат нов много труден тест – бойките баски от Атлетик Билбао, които никога не трябва да бъдат подценявани. Все пак статистиката гласи, че Барса няма проблеми с този съперник – 5 победи в последните пет мача срещу този съперник у дома. Също така Атлетик все още има едва един успех от началото на сезона, като през седмицата загуби от Виляреал с 0:3. 

Клемен Ленгле е наличен в защита за „лос кулес“ след изтърпяно наказание, но той едва ли ще бъде предпочетен с оглед на двойката Жерар Пике – Самуел Юмтити.

Жорди Алба и Луис Суарес ще се завърнат в 11-те, след като почиваха срещу Леганес. Уругваецът ще бъде в тройка с Усман Дембеле и Лионел Меси на върха на атаката на Барселона.

За тима от Билбао десният атакуващ полузащитник Маркел Сусаета се завръща след наказание, което може би ще му даде място в „единайсеторката“.

Легендата Арис Адуриц също е готов за игра, но е под въпрос за старт от първата минута, като неговото място по-скоро ще бъде заето от Иняки Уилямс. Бенат и Раул Гарсия ще оперират в халфовата линия, докато Икер Муниаин ще стартира отляво.

Преди срещата между Барселона и Атлетик Билбао, "блаугранас" са лидер в класирането с 13 точки, докато Билбао е 15-и с 6. Битката между двата състава е в събота, 29 септември, от 17:15 часа, като нея ще можете да гледате пряко по Max Sport 1.

Реал Мадрид - Атлетико Мадрид

Предстои ни 221-то дерби на Мадрид в историята. Едно от дербита с най-голямо качество на футбола в световен план. Враждата между феновете може и да не е толкова голяма, както на други места по света, но тук говорим за несравним тактически и технически квалитет, който едва ли се вижда често. 

Двата тима направиха своите „лични“ грешки до момента в шампионата. Реал влиза в двубоя едва един успех от последните три кръга, след равенства с Атлетик Билбао (1:1), победа над Еспаньол (1:0) и срамно поражение от Севиля (0:3). Атлетико сякаш напипа ритъма с три поредни победи във всички турнири, след като тимът на Диего Симеоне страдаше от спад на формата в началото на кампанията.

Сега на „Бернабеу“ излизат втория срещу третия в таблицата, а един евентуален успех за Атлетико ще размени позициите на двата тима. 
Подходите на Лопетеги и Симеоне са ясно изразени. Атлетико ще опита да руши играта, Реал ще търси градеж. Атлетико ще се стреми към скоростно преливане в предни позиции, контраатаки и изненада. Реал ще бъде без Иско, но това пък ще отвори място за другия магьосник – Марко Асенсио.
Важността на мача ще накара Лопетеги да рискува с пускането на все още невъзстановения напълно Дани Карвахал. Марсело получи травма срещу Севиля и ще отстъпи мястото си на Начо Фернандес. Тройката халфове ще бъде съставена от Каземиро, Модрич и Кроос. Напред ще бъдат намиращите в добра форма от началото на сезона Карим Бензема и Гарет Бейл.

Уругваецът Хосе Хименес ще партнира на Диего Годин като двойка централни защитници за Атлетико. Младият халф Родри навлиза във все по-добра форма, така че той ще остане в средата на терена заедно с Коке. По крилата ще действат Тома Лемар и Саул Нигес. Напред дуото на „червено-белите" Антоан Гризман и Диего Коста, разбира се, ще има за задача да носят головете за гостите.

В откриващия сезона и за два тима мач – за Суперкупата на Европа, Атлетико Мадрид надделя с 4:2 в Талин. Като цяло „дюшекчиите“ са непобедени в 4 мача срещу Реал Мадрид, въпреки че последните три бяха равенства след 90-те минути. Също така Атлетико е непобеден на стадиона на големия си градски съперник в последните пет сблъсъка – 3 успеха, 2 равенства.

Срещата между Реал Мадрид и Атлетико Мадрид е в събота, 29 септември, от 21:45 часа, като нея ще можете да гледате пряко по Max Sport 1.