Настоящият испански национален отбор по футбол - световен и европейски шампион - е шедьовърът в кариерата на Луис Арагонес, пише "Марка" в часовете след кончината на легендарния треньор.

След 52 години в служба на футбола, наследството на Арагонес е огромно, а моментното състояние на Ла Фурия, най-доброто поколение испански футболисти, излиза именно от неговите ръце.

Обичан от всички в Испания, започнал пътя си в Атлетико Мадрид, и стигнал до върха в кариерата си начело на националния тим, новината за смъртта на Арагонес покоси цялата страна, и обиколи света за минути.

Луис Арагонес - бащата на Испания, каквато е сега

източник: Gulliver/GettyImages, архив

Атлетико, Бетис, Депортиво, Севиля, Валенсия, Овиедо и Фенербахче - откъдето и да е минал пътят на наставника, навсякъде е оставял следа.

"Мъдрецът от Орталеса", както го наричат в Испания, даде началото на най-великия испански национален отбор през 2008-ма, а след това връчи юздите на Висенте дел Боске. Заслугата обаче никога не му е отричана, и Арагонес има пръст в успехите на Ла Фурия, и световната титла през 2010-та, и защитата на европейската през 2012-та.

Арагонес жертва времето за семейството си, за да бъде с другата си, голямата си любов - футбола, през целия си живот, но футболът му се отблагодарява, като му носи хорската обич навсякъде, където е бил.

Луис Арагонес - бащата на Испания, каквато е сега

източник: Gulliver/GettyImages, архив