Бразилия си има традиции във футбола. А основна част от тях е възхищението към младите таланти, с които страната винаги е разполагала. Според британската обществена телевизия ББС от Пеле до Роналдо, от Неймар до Винисуис, талантите винаги са били на разположение, но сега е време за ново момче на сцената – Ендрик. Младежът реализира единственото попадение при победата на Бразилия над Англия в съботната вечер. 

Тийнейджърът стана от пейката в събота и вкара победното попадение срещу Англия, поставяйки нов рекорд. Младежът бе на 17 години и 246 дни и стана най-младият играч на мъжки отбор, който реализира гол за Бразилия от 1994, когато това постижение бе на Роналдо. Бившият полузащитник на Англия, Уест Хем и Челси Джо Коул го сравни с Ромарио като структура на тялото, движение и боравене с топката. Ендрик стана и най-младият реализатор на „Уембли“ в мач на клубно или национално равнище.

Световният шампион с Бразилия от 2002 година Жилберто Силва добави значението на този двубой и за представителния тим. Победата според него е означавала много за отбора и играчите в чисто психологически план.

Gulliver/GettyImages
28 снимки

Кой е Ендрик?

Пълното му име е Ендрик Филипе Морейра де Соуса и започва своя път във футбола от Палмейрас, когато е бил на 11. За първи път привлича сериозно вниманието към себе сивъв Франция през 2022, когато Бразилия печели международен турнир за юноши до 16 години. Освен това тогава добавя и индивидуално отличие – става голмайсотр с 5 реализирани попадения. Почти веднага след това родителите му посещават тренировъчната база на Челси, но лондонският клуб не успява да завърши сделката, заради финансови различия с клуба му. И тогава се намесва Реал Мадрид.

Ендрик ще се премести в Испания, когато навърши 18 години през юли тази година, и ще добави към страховитата нападателна линия заедно със съотборниците си от Бразилия Винисиус Жуниор и Родриньо, англичанина Джуд Белингъм и французина Килиан Мбапе. Появата му на "Уембли" беше едва третото му участие в международен мач, като голът му дойде само девет минути след появяването му на терена.

"На стадиона, на който Пеле така и не успя да играе... Ендрик с първия си международен гол и победен гол срещу Англия", заяви експертът по южноамерикански футбол Тим Викери пред BBC Radio 5 Live.

Шефът на Бразилия, Доривал Жуниор, добави: "Ако запази отношението, което показва до момента, той ще бъде много важно име в бразилския и световния футбол."

Реал Мадрид ще го има в състава си, а светът вече видя на какво е способен.