Легендата на Барселона Шави Ернандес разкри, че би грабнал с две ръце възможността да бъде мениджър във Висшата лига на Англия, ако не успее в мисията си да се завърне на „Камп Ноу” в качеството на наставник.

39-годишният испанец окачи бутонките на стената през май, а в нея той спечели 25 големи трофеи с Барса, за който изигра над 700 мача. Последните 4 години от кариерата му като футболист преминаха в Катар, където на клубно ниво той представляваше Ал Сад. През това лято Шави прие офертата да стане треньор на отбора.

„Не крия, че моята цел е да се завърна в Европа и по-специално – да се завърна в Барса. Това е предизвикателството, което си поставям. Все още обаче се уча в рамките на настоящия проект и се наслаждавам”, коментира легендата пред „Скай Спортс”.

„Моята идея, която беше същата и в дните ми на играч, е да бъда в Барселона. Да тренирам отбор от такъв калибър би било привилегия, ала най-голямото предизвикателство би било да се върна в Барса. Това е целта ми.”

„Има ли човек, който да не харесва Висшата лига на Англия? Футболната атмосфера, претъпканите стадиони и хората, които играят в Премиърлийг, казват, че е необикновена. Очевидно ако мога да избирам, бих се спрял на голям отбор – Манчестър Сити или Манчестър Юнайтед, Челси, Арсенал или Тотнъм.”

„Освен това видяхме хора като Юрген Клоп, Маурисио Почетино и Унай Емери, които отидоха там и вършат невероятна работа. Пеп Гуардиола е най-добрият треньор в света, а аз съм все още новобранец. Имаше сравнения между двама ни като футболисти, но в момента изобщо не можем да бъдем сравнявани.”

„Аз съм влюбен във футбола на Гуардиола. Моят път като треньор едва сега започва и виждам, че има множество различни методологии. Можеш да печелиш, като играеш по различни начини, но най-много ми харесва стилът на Сити и на Пеп. Следя усилено Висшата лига и тя ми харесва”, добави Шави.