Изигралият над 404 мача и вкарал 97 гола за Реал Мадрид Мичел заяви, че тимът на Барселона е направил истинска революция във футбола.

„Барселона на Пеп Гуардиола революционизира футбола. Те не направиха нито стъпка назад и имат някои изумяващи футболисти, които знаят перфектно какво да правят с топката“, заяви Мичел, който доскоро бе треньор на Хетафе.

„Този стил на игра е невъзможно да се налага без някои ключови характеристики на футболистите – всички те трябва да имат лични качества и желание за подобрение.“

„Футболът на Барселона е почти илюзия. Те успяха да комбинират хубавия футбол с постигането на добри резултати. Изключителните резултати на Испания и Барселона изглежда обясняват нещата“, добави легендарният бивш халф на Реал Мадрид и коментира и родния си тим:

„Жозе Моуриньо има много ясни идеи за това как иска нещо да бъде направено и знае как да изпълнява плановете си. Най-важното е, че в Реал клубът и треньорът вървят в една и съща посока“.

През кариерата си Мичел прекара общо 20 години на Сантяго Бернабеу, първите от тях в школата на белия балет, а след това и в представителния тим, от който бе част в периода 1982-1996 година.