Легендата на Барселона Шави Ернандес е взел решение да сложи край на своята активна състезателна кариера след края на настоящия сезон. Той ще стори това през април, когато приключи катарското първенство.

38-годишният халф, който спечели осем титли в Примера дивисион и четири пъти Шампионската лига с Барса, в момента е капитан на катарския Ал-Сад.

Шави има изиграни 133 мача с екипа на Испания в своята 14-годишна кариера в националния отбор. Той е част от състава на "ла фурия", спечелил Евро 2008 и Евро 2012, както и Мондиал 2010.

„На 99% това е последният ми сезон. Почти на 39 години съм и е нормално да съм уморен. Все още не е време за сбогуване, но мислите ми са насочени към това, което ще направя“, сподели Шави.

Все повече Шави концентрира своите сили върху треньорското си обучение. Той е амбициран бързо да навлезе в новата професия.

Идеята му е да завърши сезона с Ал-Сад, а през пролетта да завърши треньорските си курсове в Мадрид и да придобие лиценз „UEFA Pro“, който ще му позволи да тренира всеки един отбор в света, включително и Барселона.

Той вече има предложение да започне треньорската си кариера в Катар и е много вероятно да стори именно това. Отсега нататък и в средносрочен план самият играч би бил склонен да поеме по-важни предизвикателства в кариерата си.