Бившият президент на Барселона Жоан Лапорта обясни как през 2009 година се е стигнало до купуването на Златан Ибрахимович от Интер, което в крайна сметка донесе огромни загуби за клуба в размер на около 42 милиона евро за само един сезон.

Каталунците дадоха 66 милиона евро за шведа (46 милиона + Самуел Ето’о, който бе оценен на 20 милиона евро), а само една година по-късно – през лятото на 2010, го продадоха на Милан за само 24 милиона евро, след като Ибра не успя да се наложи на Камп Ноу.

Ето и как се е стигнало до закупуването на Ибрахимович в сделка с размяна на Ето’о според Лапорта: „Когато спечелихме требъл през 2009-а, треньорският екип искаше няколко промени в съблекалнята, за да се подпомогне отборната етика”.

„Така прибягнахме до размяната на Самуел Ето’о и Златан Ибрахимович, трансфер, който по това време беше искан от Хосеп Гуардиола.”

„Освен шведа, другите две опции бяха Диего Форлан и Давид Вия. Ето’о не искаше да иде в Реал Мадрид, тъй като предпочиташе Интер. Валенсия искаше твърде много за Вия, докато Атлетико Мадрид нямаше намерение да продава Форлан.”

„Проблемът там беше, че Ето’о твърдо не искаше трансфер във Валенсия или Атлетико Мадрид. В действителност, единственият клуб, с който бе щастлив той бе Интер.”

„Нямахме други алтернативи да задоволим желанието на треньора и неговия технически щаб”, каза още Жоан Лапорта пред „Ас” по темата с изключително неуспешното привличане на Златан Ибрахимович.