След изиграването на осем кръга от началото на сезона в Ла Лига, статистиката показва, че в испанското първенство са отбелязани по-малко голове в сравнение с предишните години. Освен това лидерът е с по-малко точки, откакто в първенството за победа се дават 3. Разликата между лидера Севиля и последния Уеска е само 11 точки, което също е рекордно малка разлика на този етап от шампионата.

През настоящия сезон има по-малко отбелязани голове в сравнение с последните 12 първенства.

След изиграването на 79 мача (с един по-малко заради отложената среща между Райо Валекано и Атлетик Билбао), в Ла Лига са отбелязани 196 гола, което е с 26 по-малко в сравнение на миналия сезон.

Тази криза при отбелязването на голове засяга 13 отбора от Примера дивисион: Барселона (през миналия сезон отборът е вкарал 24 гола, а през настоящия 19), Атлетико Мадрид (13-9 гола), Реал Мадрид (15-12), Валядолид (16-7), Реал Бетис (17-5), Реал Сосиедад (19-12), Селта (18-13), Хетафе (10-6), Валенсия (21-6), Атлетик Билбао (10-9), Райо Валекано (13-7), Уеска (11-7).

За сметка на това шест отбора са подобрили своите постижения при отбелязването на голове, както и класирането си в Ла Лига. Лидерът Севиля е отбелязал с 9 гола повече в сравнение с миналия сезон, когато на този етап отборът заемаше пето място. През миналата година Еспаньол заемаше дванадесето място, а сега е пети и е вкарал четири гола повече. Алавес има осем гола отбелязани повече, а през миналата кампания, на този етап отборът заемаше деветнадесета позиция. Леванте е вкарал четири гола повече и е с едно място по-напред в класирането. Ейбар е реализирал шест попадения повече и е с четири позиции по-напред. Жирона е вкарал три гола повече и е две места нагоре в класирането. Само Леганес е вкарал същите голове, както през миналия сезон, но пада шест места.

Стуани в момента е водещият голмайстор в испанското първенство с 8 гола, като води с едно попадение пред Андре Силва, а Лионел Меси е с 6 отбелязани гола. Бен Йедер и Яго Аспас делят четвъртата позиция с по 5 вкарани попадения. Най-добрият голмайстор на Реал Мадрид от началото на сезона е Карим Бензема с 5 гола. Антоан Гризман и Кореа са водещите реализатори за Атлетико Мадрид в първенството с по два отбелязани гола.