Испанският национален отбор по футбол е известен с прякора си „La furia Espanola”, но в последно време или по точно от 1964 година, когато Испания печели Европейското първенство по футбол спокойно на испанците може да им викаме „los perdedores” (загубеняците).

В отбора воден от Луис Арагонес има много качествени футболисти и преди поредния голям форум Испания е считан за фаворит за трофея.

Тимът притежава много силен вратар в лицето на Икер Касияс, има може би най-силната халфова линия от всички отбори на Евро 2008 – Иниеста, Шави, Фабрегас, Алонсо, Сена и един от най-младите и преспективни халфове Рубен де ла Ред. В нападение нещата стоят също много добре, след като Арагонес има на разположение Фернандо Торес, Давид Вия и голмайсторът на Примера дивисион Дани Гуиса. Има доста въпросителни около това защо Раул няма да присъства, тъй като може да помогне с много, но това е голямата ахилесова пета за Арагонес, ако в нападение Испания изпита проблеми по време на Европейското.

С играта си този сезон Раул може би наистина заслужава да е в националния отбор. От друга страна, Фернандо Торес и Давид Вия със сигурност са пред него в своеобразната ранглиста на нападателите. Дори Луис Гарсия от Еспаньол е вкарал повече голове, отколкото седмицата на Кралския клуб. Но няколкото добри мача на Раул бяха достатъчни, за да бъде подновен любимият кръстоносен поход на пресата. Раул беше идеалната тояга, с която да подхванат Арагонес, така че при провал, накъдето и да се обърне селекционерът, ще вижда лицето на капитана на Реал.

Най-голямата дупка „La furia Espanola” е защитата, където единствените двама класни бранители са Рамос и Пуйол, а всички други са кръгла 0, но това е изборът на „Мъдреца от Орталеса”.

И като че ли именно той е най-големият проблем. Пред него разбира се има поставена цел и тя е титлата. Това е нормално за зажадняла за успехи Испания, но е много трудно постижимо, ако погледнем представянето на тима, който през 2004 година отпадна в груповата фаза, а през 2000 и 1996 година стигна едва до четвъртфиналите.

Групата на Испания не е никак лесна и спокойно пътят на отбора може да спре в груповата фаза и това няма да изненада никой, защото това е лицето на „La furia Espanola” през последните няколко големи първенства. Русия и Гърция са доста корави отбори, а стартът на испанците е срещу най-нежалания съперник, който се намира в добра форма.

При загуба от „Сборная” нещата логично ще тръгнат надолу за Арагонес и неговите момчета, така че в този мач Испания ще бъде доволна и на равен. Гърците се оказаха препъникамък на Евро 2004 и тогава двата отбора завършиха 1:1, след което отборът воден от Ото Рехагел стана европейски шампион. Сега испанците със сигурност ще бъдат тотално мобилизирани да си върнат на Гърция. Швеция е достатъчно познат съперник за Испания, но определео групата на „La furia Espanola” е изключително непредсказуема.

Феновете на Испания не са никак обнадеждени. Дори според някой от тях подкрепата към отбора е спаднала и те смятат, че само чудо може да помогне на отбора да стигне до полуфинал или финал. Всички са разочаровани, че звезди като Раул, Мориентес и Къркич не са в състава. Това е и една от причините доста привърженици от Испания да са се отказали да пътуват до Австрия, тъй като не вярват в силите на своите. На „La furia” липсват опитните „кучетата”, които да не трепнат в решаващия миг. Млади са талантите, но имат класа и играят фино. Испанките със сигурност могат да бъдат спокойни, че мъжете им няма да бъдат далеч от тях по време на Европейското първенство.

Със сигурност Испания има голям потенциал, но големият въпрос е дали те могат да надскочат сянката си и дали Фабрегас и компания ще загърбят проблемите си с Арагонес в името на националния отбор и ще покажат това, на което са способни, защото ако това стане със сигурност „La furia Espanola”, може да бъде смятана за фаворит. Ако Испания покаже най-доброто, на което е способен, няма кой да ги спре!